5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Tatbikat nefes kesti

MERSİN'DE 'KİMYASAL PATLAMA' TATBİKATI

Mersin'de gerçekleştirilen 'kimyasal patlama' tatbikatı gerçeğini aratmadı.

Amatör tiyatrocuların figüranlık yaptığı tatbikatta, kimyasal sızıntıya maruz kalan işçiler, özel kıyafetleriyle olaya müdahale eden sivil savunma ve itfaiye ekiplerince kurtarıldı.

Mersin İl Sivil Savunma Müdürlüğü tarafından, Tevfik Sırrı Gür Lisesi bahçesinde gerçekleştirilen tatbikatı Mersin Vali Vekili Mehmet Suphi Olcay da takip etti. Burada konuşan İl Sivil Savunma Müdürü Mustafa Koç, kimyasal, biyolojik ve nükleer kazalarla sanayi kazalarında alınacak tedbirler konusundaki bilgilerin tatbikatla birlikte sınandığını söyledi.

Koç, tatbikatla Mersin'de muhtemel kimyasal, biyolojik ve nükleer kazalarla endüstriyel kazalara karşı kamu, özel kurum ve kuruluşlarla halkın alacağı tedbir ve faaliyetler konusunda bilgi ve becerilerin arttırılmasının yanında mevcut araç ve ekipmanların denenmesi, bu alanda eksikliklerin tespit edilerek yeni bilgilere ulaşılması, etkili stratejilerin geliştirilmesi gibi hedeflere ulaşılmasının amaçlandığını dile getirdi.

Konuşmaların ardından tatbikata geçildi. Önceden hazırlanan senaryo kapsamında gerçekleştirilen tatbikatta amatör tiyatro oyuncuları figüranlık yaptı. Senaryoya göre; Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'nde kimyasal maddeyle üretim yapan bir sanayi tesisindeki gaz tankı, henüz belirlenemeyen bir sebeple patladı. Patlamanın ardından çevreye insan hayatı için oldukça tehlikeli olan bir gaz yayılırken, rüzgarın da etkisiyle dağılan gazdan söz konusu fabrikada çalışan işçilerin etkilendiği göz önüne alındı.

İşçiler, özel kıyafetleriyle olaya müdahale eden sivil savunma ve itfaiye ekiplerince kurtarılarak hastaneye kaldırılırken, kurtarma çalışmaları büyük bir titizlikle yürütüldü. Arındırma işlemine tutulan işçiler, itfaiyenin özel olarak oluşturduğu su fıskiyeleriyle yıkanarak kıyafetleri çıkartılırken, tatbikatta görevli doktorlarda senaryoya harfi harfine uyarak, gerçeğini aratmayacak şekilde tedavi gerçekleştirdi. Yaklaşık yarım saat süren tatbikatı izleyen öğrenci, öğretmen ve veliler, tüm bu yaşananları kamera kaydetme özelliği olan cep telefonlarıyla görüntüledi.

İl Sivil Savunma Müdürlüğü'nün yanında Mersin Büyükşehir Belediyesi, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Toros Devlet Hastanesi, 112 ambulans ekipleri, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, İl Meteoroloji Müdürlüğü ile Adana Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü olmak üzere 9 kurumun katıldığı tatbikatta toplam 8 araç ve 48 personelin görev yaptığı bildirildi.

MERSİN'DE 'KİMYASAL PATLAMA' TATBİKATI
MERSİN'DE 'KİMYASAL PATLAMA' TATBİKATI
MERSİN'DE 'KİMYASAL PATLAMA' TATBİKATI
MERSİN'DE 'KİMYASAL PATLAMA' TATBİKATI
MERSİN'DE 'KİMYASAL PATLAMA' TATBİKATI
İHA
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2009 Perşembe 17:34:04
Güncelleme :15 Ekim 2009 Perşembe 21:18:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?