5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Tefecilere şok baskın!

Mersin'de değişik bankalara ait pos cihazlarını kullanıp, faiz karşılığında kredi kartlarıyla altın ve kontör satışı yapılmış gibi çekim yapan tefecilere polis şok baskın düzenledi. 13 ayrı işyerine eş zamanlı olarak gerçekleştirilen operasyonda 12 kişi gözaltına alınırken, çeşitli bankalara ait 334 adet kredi kartı ve 89 adet pos makinesi ele geçirildi.

Edinilen bilgilere göre, kuyumculuk ve cep telefonu alım satım işi yapan bazı şahısların işyerlerinde tefecilik yaparak haksız kazanç elde ettiği duyumunu alan polis, operasyon için düğmeye bastı. Daha önce adresleri tespit edilen 13 ayrı işyerine Mersin İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı'na bağlı ekipler tarafından eş zamanlı baskın düzenlendi.

Operasyonda 12 kişi gözaltına alınırken, yapılan aramalardaysa çeşitli bankalara ve farklı kişilere ait 334 adet kredi kartı, 356 adet fatura koçanı, 89 adet çeşitli bankalara ait pos cihazı, 66 adet ajanda ve not kağıdı, 53 adet nüfus cüzdanı, 45 adet farklı kişiler adına düzenlenmiş çek ve senet, 38 adet değişik bankalara ait hesap cüzdanı, 17 adet çeşitli marka ve model bilgisayar, 10 adet tapu senedi, 4 adet taşınabilir disk ve flash bellek, 1 çift mühürsüz plakayla birlikte çok sayıda banka slip ve dekontları ele geçirildi.

Mersin İl Emniyet Müdürü Süleyman Ekizer, kredi kartı tefeciliğinin çok ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çekerek, el konulan kredi kartlarından çok ciddi meblağların çekildiğini söyledi. Ekizer, "Bunlar insanı bir borç batağının içine doğru çekiyor ve sonu intiharla sonuçlanabilecek olayların yaşanmasına neden oluyor" dedi.

İşini iyi yönetemeyen ve iflasın eşiğinde olan bazı işadamlarının borçları nedeniyle bankalardan kredi alamadığını, bu nedenle de tefecilerin eline düştüğünü belirten Ekizer, tefecilerin genelde hedeflerinin gariban ve dara düşmüş insanlar olduğunu, asgari ücretle geçinen ve memur kesimin de söz konusu tefecilerin hedefinde olduğunu anlattı.

Ekizer, "Kredi kartı borcunu ödeyemez hale gelen insanlar, kuyumcuya ya da cep telefonu alım satım işi yapan bir işletmeye gidip, bin TL'ye ihtiyacı varsa onu alıyor. Ancak bin 500 TL'lik altın ya da kontör almış gibi kredi kartından çekim yaptırıyor. Bununla da yetinmeyip, vatandaşa 'Bu kartı burada bırakmak zorundasın. Borcunuzun ödendiği süre içinde kartınız bizde kalacak' diyorlar. Bu şekilde borç 5 ayda ödeniyor ama bin TL'den 500 TL kazanmış oluyor. Vatandaşta bu yöntemle borcunu kapatmaya çalışıyor. Gerçekleştirmiş olduğumuz operasyonda bu tür tefecilere verilen çok önemli bir mesajdır. Hem mağdurlara, hem de insanları mağdur edenlere karşı" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Mart 2009 Cuma 17:29:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?