4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Teknoloji gelişiyor, iletişim azalıyor

TEKNOLOJİ GELİŞİYOR, İLETİŞİM AZALIYOR

Sosyolog ve aile danışmanı yazar Yusuf Özkan Özburun, teknolojik gelişmeyle birlikte aile içi iletişimin zayıfladığını söyledi.

Mersin'in Erdemli ilçesinde İlçe Müftülüğü tarafından düzenlenen "Huzurlu Aile Huzurlu Toplum ve Aile İçi İletişim" konferansına konuşmacı olarak katılan Yusuf Özkan Özburun, teknolojik gelişmelerin aile içi iletişimi olumsuz etkilediğini, özellikle çocukların zamanlarının büyük bölümünü internette ve televizyon karşısında geçirmelerinin büyük tehlike olduğunu belirtti.

Etkili iletişimin öncelikle evde bireyler arasında gerçekleşmesi gerektiğini ifade eden Özburun, "Günümüzde ailede bireyler arası iletişim yok, kopukluk var. Evler sadece otel olarak kullanılıyor. Bir evde 3 televizyon var. Her birey kendi odasında farklı programları izliyor. Kimse kimsenin yüzünü görmüyor. Bu da aile içinde iletişim kopukluklarına sebep oluyor. Aile içi iletişimin, eşlerin birbiriyle ve diğer aile bireyleriyle duygu alış verişi olduğu unutulmamalıdır. Mutlu bir aile için aile

bireylerinin birbirleriyle olan iletişiminin iyi olması şarttır. Evlilik sorunlarının çoğu, iletişimde dikkatsizlikten ve özen göstermemekten kaynaklanmaktadır. Aile içi iletişim sevgi ve saygı üzerine kurulmalıdır. Yine unutulmamalıdır ki mutlu aileler birbirleriyle en çok konuşabilen ailelerdir" dedi.

İnternet ve televizyon konusunda ailelere uyarılarda bulunan Özburun, "Şehirlerde çocukların sokağa inemediği ve sosyalleşemediği bir gerçek. Daha küçük yerleşim yerlerinde çocuklar sokağa inerek deşarj oluyorlar. Tehlike sokaktan ziyade çocukların internet başına geçip kendini kaybetmesi, televizyon izleyerek uyuşuk ve kimseyi dinlemez hale gelmesidir" diye konuştu.

Aile içinde anne ve babanın psikolojik savaşından kötü etkilendiğine de dikkat çeken Özburun, "Aile içindeki sorun en kısa sürede tespit edilmeli ve çözülmeli. Unutmayın ki ailede iletişim yoksa çocuklardan da başarı beklenemez" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2010 Perşembe 10:28:04
Güncelleme :11 Şubat 2010 Perşembe 16:34:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?