4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Teknopark idari binası hizmette

MERSİN TEKNOPARK İDARİ BİNASI HİZMETE GİRDİ

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, üniversitede bilim üreten insanların düşüncelerini gerçekleştirme adına yapabilecekleri faaliyetlerin sınırlı olduğunu belirterek, teknoparklarda buna fırsat verildiğini söyledi. Akoy, teknoparkların, üniversite ile sanayinin buluşma noktası olduğunu vurguladı.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Yerleşkesi'nde yapılan Mersin Teknopark'ın idari binası düzenlenen törenle açılırken, İnkübatör Merkezi'nin de temeli atıldı.

Programa Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Araştırma Geliştirme Genel Müdürü Ziya Karabulut, MEÜ Rektörü Prof. Dr.Süha Aydın, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Belediye Başkanları, Oda Başkanları, Sivil Toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Mersin Valisi ve Technoscope Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aksoy, teknoparkların genç girişimcilerin düşüncelerini ortaya koymaları için güzel mekanlar olduğunu, bunun yanısıra üniversite ile sanayinin buluşma adresi olduğunu söyledi.

Aksoy, üniversitede bilim üreten insanların düşüncelerini gerçekleştirme adına yapabilecekleri faaliyetlerin sınırlı olduğunu ifade ederek, "Ama teknoparklarda buna fırsat verildi. Öğretim üyelerimiz kendi şirketlerini kurarak buralarda bilimsel boyutlarıyla geliştirmeyi düşündükleri hedeflerini gerçekleştirme imkanına kavuştu. Sadece kendilerinin kurduğu şirketler değil, burada kurulan birçok şirkete danışmanlık yapmak suretiyle onların çalışmalarına destek veriyorlar. Bu da yeni katma değer, istihdam ve patentlerle önemli kazanımların ortaya çıkmasına katkı sağlıyor" diye konuştu.

Mersin'deki teknoparkların yapılanmasının diğer teknoparklardan farklı olduğunu söyleyen Vali Aksoy, İl Özel İdaresi'nin ve AKİB'in teknoparkın üyesi olduğunu, ODTÜ Teknopark'ın ise ortakları arasında yer aldığını söyledi. Teknoparkın kuruluşundan itibaren sürekli bir gelişme içinde olduğunu, 2007 yılında 7 olan firma sayısının, 2008'de 17'ye, şu anda ise 23'e çıktığını ifade eden Aksoy, önümüzdeki süreçte bunun çok daha iyi bir noktaya geleceğini umduğunu ifade etti.

Mersin Teknopark'ın gelişim sürecini anlatan ve bu noktaya kolay gelinmediğini kaydeden Aksoy, "Hiç yerimiz yokken Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesinde başlattığımız çalışmalarda önemli mesafeler aldık. Buranın üniversiteye uzaklığı buraya bina inşa edilmesi gerekliliğini ortaya koydu. Dolayısıyla buradaki hizmet binasını hayata geçirdik. Binanın kaynağını sağlayan Sanayi ve Ticaret Bakanlığımıza teşekkür ederim" dedi.

Aksoy, teknoparkta ofis kiralayarak AR-GE çalışması yapan firmaları gösterdikleri cesaret ve başarıdan dolayı kutlayarak, "Gelin, burada AR-GE çalışmalarınızı yapın, yeni ürünler yeni alanlar geliştirin, yeni teknolojiler üretin. Buradaki avantajlardan yararlanın. Mersin'de çok önemli ölçüde beyin gücünün olduğunu biliyoruz Bunları harekete geçirmek için burası çok güzel bir platform" şeklinde konuştu.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Araştırma Geliştirme Genel Müdürü Ziya Karabulut ise, 21.yüzyılın bilgiye dayalı yeni bir yüzyıl olduğunu, bu yüzyılda rekabet gücü elde edebilmenin olmazsa olmaz şartının 'teknoloji tabanlı, yüksek katma değer sağlayan yeni ya da yenilikçi ürün ya da yöntemler üretmek ve bunu satmaktan' geçtiğini söyledi. Teknoparkların, teknoloji tabanlı üretime dayalı çalışmaların yapıldığı ve bunların ticarileştirildiği kurumsal mekanizmalar olduğunu ifade eden Karabulut, ülke olarak geç başlamamıza rağmen, bizden önce başlamış bir çok ülkeden daha fazla teknoparka sahip olduğumuzu kaydetti.

Karabulut şöyle konuştu; "2001 yılından itibaren Türkiye'de ortaya çıkan gelişmelerle birlikte bugün itibariyle kurulan teknopark sayısı 37'ye ulaştı. Bunlardan 21'i etkin biçimde faaliyetini sürdürüyor. Yıl sonu itibariyle bu sayı 27'ye çıkacak. Bu konuda bir aylık süreçte yoğun bir program hazırlığı içindeyiz. Bu teknoparklarda 1200 civarında firma faaliyet gösteriyor. Bunlardan yaklaşık 300'ü akademisyenlerin kurduğu firmalardan oluşuyor. Bu firmalar yaklaşık 12 bin kişiye istihdam sağlıyor. Şu anda 3 bin 600 civarında proje üzerinde çalışıyoruz. Bunlardan yüzde 20'si uluslararası düzeyde olmak üzere 250'sinin patentini aldık."

MEÜ Rektörü Prof. Dr. Süha Aydın da, Mersin Teknopark'ın idari binasının yerleşke içinde olmasının önemli bir avantaj olduğunu ifade ederek, "Şirket ortakları ve araştırmacı grupları, üniversitemizin diğer araştırmacı personeli ile daha kolay iletişim kuracaklar. Burası üniversitenin, şehrin ve sanayinin ortaklaşa buluşacağı bir alan olacak" dedi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, ilk firma kabulünü 2006'nın Temmuz ayında gerçekleştiren teknopark bünyesindeki firma sayısının her geçen gün artığını söyledi. Araştırma olanaklarına ve nitelikli insan kaynaklarına olan fiziksel yakınlık ve erişim kolaylığı ile düşük maliyetlerin, firmalar açısından teknoparklarda yer almanın cazibesine değinen Aşut, "Akademik personelin sanayi finansmanını kullanarak araştırma yapması, öğrenci ve mezunlara istihdam olanağı sağlaması gibi nedenler, teknoparkları firmaların yanı sıra üniversiteler açısından da cazip hale getirmiştir" diye konuştu.

Programda, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Araştırma Geliştirme Genel Müdürü Ziya Karabulut'a Vali Aksoy tarafından plaket sunuldu.

Daha sonra, İnkübatör Merkezinin temeli atılırken, idari binanın da açılışı yapıldı. Vali Aksoy ve beraberindekiler binada yer alan firmaları gezerek çalışmaları hakkında bilgi aldı.

MERSİN TEKNOPARK İDARİ BİNASI HİZMETE GİRDİ
İHA
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2009 Perşembe 13:51:01
Güncelleme :26 Kasım 2009 Perşembe 14:19:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?