5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Televizyon konulu panel

Sosyolog Tahir Karaboğa, televizyon haberlerinin enformasyon işlevinden uzaklaştığını, daha çok eğlence ve şova dönüştürüldüğünü, bunun yanında da haberlerde ağırlıklı olarak şiddet unsurunun ön plana çıkartıldığını söyledi.

Mersin Üniversitesi Plastik Sanatlar Topluluğu tarafından düzenlenen 'Televizyon Haberlerinde Etik Sorunlar' adlı panele konuşmacı olarak katılan sosyolog Tahir Karaboğa, bugün gelinen noktada haberin enformasyon işlevinden uzaklaşıp, bir eğlence ve şova dönüştürüldüğünü savunarak, televizyonlardaki ana haber bültenlerinin de bilgi vermek yerine daha çok seçilen görüntülerin yorumlandığını söyledi. Karaboğa, televizyon haberlerinin yoğunlukla şiddet içerdiğini savunarak, "Haberlerde yaşlılara, kadınlara ve çocuklara uygulanan şiddetin görüntüleri yoğun bir şekilde tekrarlanarak kullanılmaktadır. Yine şiddet, dramatik unsurlarla harmanlanarak verilmekte ve şiddet sahneleri yasal zeminde belirtilen saatlerin dışında ve gereğinden fazla yayımlanmaktadır" dedi.

Karaboğa, televizyon haberlerinde karşılaşılan enformasyon sunma işleviyle ilgili etik sorunların yanı sıra haberlerde şiddetin öne çıkartılması, haberlerin bir çeşit reklama dönüştürülmesi, haberin kaynağı, seçilen haber konuları, haber spikerlerinin üslubu ve sunum biçiminin de etik sorunları arasında yer aldığını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2009 Pazartesi 22:19:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?