3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Tencereli tavalı 'ekmek' protestosu

Mersin'de Halkevi üyesi bir grup kadın, ekmeğe yapılan zammı tencere ve tavalı eylemle protesto etti.

Yapılan zamların geri çekilmesini isteyen kadınlar, ekmeğin 35 YKr'den satışa sunulmasını talep etti.


İstiklal Caddesi üzerindeki Mersin Halkevi binası önünde toplanan bir grup kadın, üzerinde 'Ocağımızı söndürenlerin ocağına incir ağcı dikmeye geldik. Krizin bedelini ödemeyeceğiz' yazılı pankart açarak yürüyüşe geçti. Mersin Fırıncılar Odası'nın ekmeğe yaptığı zammı yanlarında getirdikleri tencere ve tavaları birbirine vurarak protesto eden kadınlar, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından üretilen halk ekmeğin fiyatına da tepki gösterdi. Hastane Caddesi güzergahını takip ederek Mersin Devlet Hastanesi
önündeki belediyeye ait ekmek satış büfesi önünde yürüyüşlerine son veren Mersin Halkevi üyeleri, burada basın açıklaması yaptı.

Grup adına konuşan Mersin Halkevi yöneticisi Rağibe Kutsal, Türkiye'de işsizliğin ve yoksulluğun günden güne arttığını, bununla birlikte insanların en temel gıda maddesi olan ekmeği dahi almakta zorlandığını ifade ederek, 2008 yılının Haziran ayında ekmeğin gramajının 200'den 300'e çıkartılarak fiyatının çok üstünde zam yapıldığını savundu.


Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından satışa sunulan ekmek ile fırıncılar tarafından üretilen ekmeğin kalitesinin aynı olmasına karşın fiyatının farklı olduğunu söyleyen Kutsal, Büyükşehir Belediyesi tarafından 35 YKr'ye sunulan ekmeğin fırıncı esnafı tarafından 75 YKr'e satıldığını, bu durumun da kabul edilemeyeceğini söyledi.

Kutsal, ekmeğin satış fiyatının 35 YKr'ye düşürülmesini talep ederek, "Yerel seçimlerde halkın ekmeğine göz diken anlayışları değil, ancak suyu, elektriği, ekmeği ödenen vergiler karşılığında kamusal bir hak olarak ücretsiz hizmete sunan; halktan yana olan bir belediyecilik anlayışını destekleyeceğiz" dedi.
Grup, yapılan açıklamanın ardından olaysız şekilde dağıldı.

İha
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2008 Cumartesi 14:41:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?