4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Terminatör böcekler iş başında

TERMİNATÖR BÖCEKLERLE ORMANLAR KORUNACAK

Erdemli Orman İşletme Müdürlüğü tarafından, dumansız yangın adı verilen "çamkese" böceklerine karşı biyolojik mücadele çalışmaları kapsamında, "terminatör böcek" olarak da bilinen "Calosoma Sycophanta" isimli böcek larvaları ormana bırakıldı.

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nce üretilen ve Mersin genelindeki kızılçam ormanlarına 30 bin adet bırakılan Calosoma Sycophanta isimli terminatör böceklerin bin 35 adedi Erdemli Orman İşletme Müdürlüğü ve Yeşildere İlköğretim Okulu öğrencileri işbirliği ile Karahıdırlı köyü yakınlarındaki kızılçam ormanına bırakıldı.

Bırakılan bu böceklerin yaklaşık 300 hektarda etkili olabileceğini ve aç kalması halinde bu alanın daha da genişleyebileceğini belirten İlçe Orman Müdürü Erdoğan Üstüner, "Çamkese böcekleri ile ilgili en etkili ve doğaya en zararsız yöntemlerden biri budur. Doğadaki ekolojik dengeyi bozmuyor, aksine daha önce doğada bulunan bu böceklerin çoğaltılarak yeniden doğaya salınmasıyla da ekolojik dengede açıklığı kapatıyoruz. Bu sayede hem ormanlarımızı korumuş oluyor hem de zararlı böceklerle mücadele

çalışmalarında yeni bir sorun ortaya çıkarmamış oluyoruz" dedi.

Mersin Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürü Yusuf Bayır da, Mersin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından oluşturulan laboratuvarlarda Calosoma Sycophanta böceklerinden bu yıl yaklaşık 30 bin adet ürettiklerini söyledi. Şu an larva halinde doğaya bıraktıkları bu böcekleri toprak altına bıraktıklarını anlatan Bayır, şöyle konuştu: "Gelecek yıl bu böcekler tamamen erginleşip çam ağaçlarına yerleşen çamkese böceklerini yiyerek hayatlarını devam ettirecekler. Doğada 3-4 yıl yaşayabilen bu böcekler günlük

ortalama 8 tane çamkese böceği yiyebiliyor. Yiyemediği 6-7 adet böceğe de parçalamak suretiyle zarar veriyor. Yılın 80 gününü toprak üzerinde geçiriyorlar. Toprak üzerinde geçirdiği bu sürede bir Calosoma Sycophanta yaklaşık 800 adet çamkese böceğini öldürebiliyor."

Konuşmaların ardından toprakta daha önce açılan kanallara terminatör böcek larvaları bırakıldı.

TERMİNATÖR BÖCEKLERLE ORMANLAR KORUNACAK
TERMİNATÖR BÖCEKLERLE ORMANLAR KORUNACAK
İHA
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2010 Cuma 12:56:02
Güncelleme :30 Nisan 2010 Cuma 13:16:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?