5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Terör olaylarına 35 tutuklama

MERSİN'DEKİ TERÖR OLAYLARINDA 35 KİŞİ TUTUKLANDI

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Mersin'de Kurban Bayramı öncesi ve sonrasında yaşanan terör olaylarıyla ilgili olarak gözaltına alınan 57 kişiden 35'nin tutuklandığını, 16'sının tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığını ve 6 kişi ile ilgili de soruşturmanın sürdüğünü bildirdi.

Vali Aksoy, Valilik Toplantı Salonu'nda İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz'ün de katıldığı toplantıda, son günlerde Mersin'de yaşanan terör olaylarını değerlendirdi. Aksoy, Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinesinde Emniyet Müdürlüğü ekiplerince bölücü terör örgütüne yönelik sürdürülen çalışmalarda, örgüt adına eylem ve faaliyetlerde bulundukları tespit edilen 57 kişinin, Mersin ve diğer 6 ilde başlatılan eş zamanlı operasyonlarda yakalanarak gözaltına alındığını söyledi. Hüseyin Aksoy, şahısların üzerinde ve

ikametlerinde yapılan aramalarda ise, biri kuru sıkı olmak üzere 2 adet tabanca ve bu tabancalara ait 31 adet fişek, içerisinde örgütsel bilgi ve belge bulunan CD, DVD, kaset ve bilgisayar ile bol miktarda örgütsel doküman ele geçirildiğini kaydetti.

Yakalanan şahısların Mersin ve Tarsus ilçesi ile Adana ve İzmir'de araç yakma, kamu binalarına ve kamu araçlarına saldırıda bulunma, molotof kokteyli atma ve kanunsuz gösteri düzenleme eylemlerini organize edip katıldıkları, küçük yaştaki çocukları istismar ederek şiddet eylemlerinde kullanmak suretiyle suça sürüklediklerinin, alınan ifadelerinden anlaşıldığını dile getiren Aksoy, adliyeye sevk edilen şüphelilerden 35'nin tutuklandığını, 16'sının tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığını ve 6 kişi ile ilgili de soruşturmanın devam ettiğini belirtti.

Özellikle çocukların bu tür eylemlerde kullanılmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını vurgulayan Aksoy, "Bildiğiniz gibi 10 Aralık tarihi, Dünya İnsan Hakları Günü'dür ve Birleşmiş Milletler tarafından İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin kabul edildiği gündür. Özellikle çocukların bu tür eylemlerde kullanılmasının, onlar üzerinde yarattığı olumsuzluklar ve travmalar nelerdir; bu konunun bilimsel boyutlarıyla tartışılıp kamuoyu ile paylaşılmasında yarar görüyorum. Önümüzdeki hafta basın yayın

kuruluşlarımız, televizyonlarımız bu konuyu tartışmalı ve bunun olumsuzluklarının neler olduğunu, başta anne babalar olmak üzere bütün toplumda kamuoyu ile paylaşarak bunların sonuçlarını herkese anlatmalıdırlar. Hiçbir gerekçe, çocukların bu terör olaylarında kullanılmasını mazur gösteremez. Çocuk hakları ile ilgilenen, insan hakları ile ilgilenen sivil toplum kuruluşları, insan hakları uygulama ve araştırma merkezleri, meslek odaları ve diğer sivil toplum örgütleri bu konunun üzerinde kafa yormalı ve bu çocukların bu tür olaylarda kullanılması durumunda ne gibi olumsuz durumların ortaya çıktığını değerlendirmelidir. Çünkü bu çocuklar bizim çocuklarımız ve onların geleceğinin karartılması kabul edilebilir bir durum değildir. O bakımdan bu çocukların, bu tür olaylarda kullanılmaması için uzmanlarca değerlendirilmesi ve sonuçların kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Mersin'deki operasyonlarda gözaltına alınan ve tutuklanan kişilerin, özellikle bu işi organize eden ve perde arkasında yönlendiren kişiler olduğunu belirten Aksoy, "Biz özellikle çocukları hiçbir zaman hedef almadık ve almamaya da özen gösteriyoruz. Önemli olan bu çocukları yönlendiren ve bu çocukları olayların içine sokan kişilerle ilgili çalışma yürütüyoruz. Ağır bir suç işlemiş olan varsa ki, onların sayıları çok istisnadır, ancak o zaman bu kapsamda değerlendiriliyor" diye konuştu.

Aksoy, gözaltına alınan 57 kişiden 8'inin 18 yaşın altında ve tutuklananların 6'sının çocuk olduğunu belirterek, bunların yaşlarının 16 civarında olduğunu ve suç işlediklerinin delillerle ortaya konduğunu ifade etti.

MERSİN'DEKİ TERÖR OLAYLARINDA 35 KİŞİ TUTUKLANDI
İHA
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2009 Cumartesi 13:20:02
Güncelleme :5 Aralık 2009 Cumartesi 16:42:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?