5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Terziler de krize yenildi

Anamur Terziler Odası Başkanı Tahsin Afacan, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle geçen yıl 250'ye gerileyen üye sayısının bu yıl 120'ye düştüğünü söyledi.

Afacan, ekonomik krizden en çok etkilenen sektörler arasında odalarına kayıtlı bulunan terzi, konfeksiyon ve tuhafiyeci esnafının olduğunu belirtti.

Bu sektördeki esnafın artık iş yapamaz duruma düştüğünü kaydeden Afacan, "Geçtiğimiz yıl sayıları 250'ye gerileyen odaya kayıtlı üye esnaf sayımız, bu yıl 120'ye düştü. 1974 yılında kurulan odamızın 16 yıldan beri başkanlığını yapıyorum. 2008 yılı öncesine kadar üye sayımız 500'ün üzerinde bulunuyordu. Şimdi bu sayı dörtte bire düştü. Şu an esnafımız ayakta kalma mücadelesi veriyor. Ekonomileri çok bozuk. Para kazanamıyorlar. Hiçbiri Bağ-Kur primlerini yatıramıyor. Kendi geçimini sağlamakta zorlanan terzilerimiz, yanlarında kalfa bile çalıştıramıyor. Terzihanelerde çalışan kalfa da kalmadı. Zor ve sıkıntılı bir dönem yaşıyorlar" dedi.

Esnafın bu çığlığını duyurmaya çalıştıklarını ifade eden Afacan, "Eğer bu sıkıntı devam ederse, kapanan dükkânların önü alınamaz. Acilen çare bulunmalıdır. A'dan Z'ye her şeye vergi ve zam iyiye işaret değildir. Dünyada hiçbir ülkede vergi artışı yok. Aksine daralan piyasalar canlansın diye çalışmalar yapılıyor. Bugün esnaf ve sanatkarımız iş yapamaz duruma düşmüştür. İşçi, çiftçi, memur ve emeklide para kalmadı. Bu durum dolaylı olarak bizim sektörümüzü etkilemektedir" diye konuştu.

Esnafın ayakta kalma mücadelesi verdiğini dile getiren Afacan, esnaf ve sanatkarın sorunlarının acil olarak çözülmesini ve Bağ-Kur prim borçlarının yeniden yapılandırılmasını istedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2009 Çarşamba 11:53:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?