5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Tevfik Sırrı Gür anıldı

TEVFİK SIRRI GÜR UNUTULMADI

Mersin'de 1931-1947 yılları arasında aralıklarla 6 yıl valilik görevini üstlenen Tevfik Sırrı Gür, Mersinli gazeteciler tarafından anıldı.

Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) tarafından düzenlenen anma etkinliğiyse Kültür Merkezi Şeref Salonu'nda gerçekleştirildi. Etkinlikler kapsamında ayrıca; yaklaşık 62 yıl önce Gür adına, o dönemlerde 'Halkevi' olarak kullanılan Kültür Merkezi'nde verilen 'Veda Çayı' da sembolik olarak bir kez daha canlandırıldı. Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) başpiyanisti Ahad Askerov'un verdiği mini konserle başlayan anma etkinliğine; Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz, merkez ilçe belediye başkanlarının yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Burada konuşan MGC Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ünal, mülki idare açısından kentin Vali Tevfik Sırrı Gür ile büyük bir şans yakaladığını ifade ederek, 'Efsane Vali' olarak nitelendirdiği Gür'ün, devletten hiçbir yardım beklemeden toplumsal dayanışma ruhunu harekete geçirerek kente sayısız eserler kazandırdığını söyledi. Kentlerin kendisine hizmet edenleri asla unutmaması gerektiğine vurgulayan Ünal, "Tevfik Sırrı Gür bir halk adamı, bir cumhuriyet sevdalısıdır. Hep çalışarak, hep üreterek ülkenin zor koşullarının farkında olarak çalışmayı hedefleyen bir insandı. Bu büyük devlet adamı 3 yıl gibi kısa bir zamanda Mersin'in imajını değiştirmiştir. Mersin onun zamanında masallar diyarı olmuştur" dedi.

MGC olarak mesleki çalışmaların yanında toplumsal duyarlılıklarını da her alanda ortaya koymaya çalıştıklarını anlatan Ünal, bu kapsamda da iki dönem Mersin Valiliği görevinde bulunan ve bu süreçte kente önemli hizmetleri olan Tevfik Sırrı Gür'ü anarak, bir bakıma kendisine olan vefa borçlarını da ödemeye çalıştıklarını dile getirdi. Ahmet Ünal, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Geçmişte kentin çağdaş ve yaşanabilir bir alan haline getirilmesine katkı sağlayan her kişi ve kurumun yeni nesillere aktarılmasına köprü olmak bizleri mutlu etmektedir. Tevfik Sırrı Gür, bu kent için büyük bir şanstır. Böyle büyük bir devlet adamının isminin sadece kazandırdığı eserlerde değil, hafızalarda da yaşatılması gerekir."

Öte andan, sunuculuğunu Ayça Leventyürü'nün üstlenmiş olduğu etkinlikte; Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Sabri Konak, Tevfik Sırrı Gür'ün kente mimari açıdan kazandırdıklarını değerlendirirken, Tarihçi-Yazar Şinasi Develi Vali Gür ile olan anılarını anlatırken, onun kent açısından önemini de dile getirdi. Araştırmacı-Mimar Semihi Vural da Tevfik Sırrı Gür hakkında katılımcılara bilgi verdi.

TEVFİK SIRRI GÜR UNUTULMADI
TEVFİK SIRRI GÜR UNUTULMADI
İHA
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2009 Cuma 12:19:05
Güncelleme :20 Kasım 2009 Cuma 12:42:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?