5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

THK uçak filosunu güçlendirdi

Türk Hava Kurumu (THK) Mersin Şube Başkanı Akın Atilla, orman yangınlarına havadan müdahale için 4.5 ton su kapasiteli 5 adet amfibik uçak aldıklarını, ilk uçağın önceki gün Ankara'ya geldiğini bildirdi. Atilla, bu uçaklarla Türkiye'deki yangın söndürme filosunu çok güçlendirdiklerini belirtti.

Atilla, THK'nın Türkiye'de havadan yangın söndürmek için mücadele eden tek kurum olduğunu ifade ederek, kurumun sahip olduğu 13 yangın söndürme, 5 küçük kontrol uçağı olmak üzere toplam 18 uçağa, bu yıl 5 yeni uçak daha eklediklerini söyledi.

Bu uçakların 4.5 ton su kapasitesi olan, hem denize hem karaya inebilen çok büyük amfibik uçaklar olduğunu kaydeden Atilla, "Yani bu uçaklar, suyunu boşalttıktan sonra karaya inmeden denizden ya da gölden alçalarak deposunu doldurup tekrar havalanabilen uçaklar. Bunların ilki 2 gün önce Ankara Esenboğa Havaalanı'na geldi, ikincisi şu anda Portekiz'de havaların düzelmesini bekliyor, diğer üç tanesi de Kanada'nın en uç noktasında yine hava koşullarının düzelmesini bekliyor. Aralıklarla 1 hafta-10 gün içerisinde Türkiye'de olacak. Türkiye bu şekilde orman yangınlarını söndürme filosunu inanılmaz derecede güçlendirmiş oluyor" dedi.

Bu uçakların maliyetinin şu anda 20 milyon dolar olduğunu açıklayan Akın Atilla, "Bunlar ikinci el uçaklar, sıfır uçaklar çok daha pahalı. Biz bakımı yapılmış, tamamen yenilenmiş uçakları aldık Kanada'dan. Uçaklar bakımları yapıldığı zaman çok uzun süreli uçabiliyorlar. Biz bu uçakları Türkiye'ye kazandırmaktan büyük mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.

THK'nın tek gelirinin kurban derileri ile fitre ve zekat olduğunu anımsatan Atilla, halkın verdiği kurban derileriyle ülkenin akciğerlerini korumak adına bu harcamaları seve seve yaptıklarının altını çizdi. Uçakların Türkiye'ye hayırlı olmasını dileyen Atilla, ormanları yanmaktan kurtarmak için de ellerinden gelen tüm gayreti sarf edeceklerini dile getirdi. Atilla, bu çerçevede, bu yılı geçirdikten sonra yeni alınan uçaklardan daha büyük olan 3 tanesini de almak üzere hazırlıklarının ve görüşmelerinin sürdüğünü bildirdi.

1925 yılında kurulan THK'nın, artık Türkiye Cumhuriyeti ile özdeşleşmiş bir kurumu olduğuna dikkat çeken Atilla, "Bütün amacımız, havacılıkta Türkiye'nin önünü açmak, Türk gençliğini havacı bir gençlik olarak yetiştirmek ve o ünlü 'İstikbal göklerdedir' deyişini yerine oturtmak. Ülkemizin havacılıktaki her eksiğini gidermeye çalışıyoruz. Halkımızın THK'ya güvenini boşa çıkartmamaya çalışıyoruz ve bize verilen her bağış, her deri böyle güzel yerlerde harcanıyor. Her kuruşun hesabını verebilecek şekilde kullanarak ve ülkemiz için harcıyoruz. Bunun bilinmesini istiyoruz ve halkımızın bizden desteğini esirgememesini rica ediyorum. Bu uçakların da hem ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz hem de umuyorum ve biliyorum ki, artık ormanlarımızda yangına daha kolay müdahale edilecek ve daha büyük hasar verilmeden orman yangınları söndürülecek" şeklinde konuştu.

Bu uçakları, Türkiye'nin 3 ayrı noktasında, Çanakkale, İzmir Efes ve Antalya'da THK'ya ait havaalanlarında, Orman Genel Müdürlüğü ile anlaşarak koordineli bir şekilde konuşlandırdıklarını ve orman yangınlarına müdahale etmeye hazır vaziyette beklettiklerini anlatan Akın Atilla, Mersin'deki orman yangınlarına Antalya'dan kalkan uçakların müdahale ettiğini söyledi.

Atilla, "Mersin'de maalesef özel havaalanımız yok. Uluslararası havaalanlarında bu tür yangın uçaklarının konuşlandırılması doğru olmuyor. Çünkü bunların kalkış ve iniş saatleri aniden gelişen yangına bağlı olduğu için özel bir havaalanında tutmak gerekiyor. Ama önemli değil, Antalya'daki kendimize ait Karain Havaalanı'ndan da Mersin'e çok kısa zamanda müdahale etme şansımız var" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2009 Perşembe 15:16:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?