2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

TIR sahiplerinin C-2 öfkesi

Mersin’de TIR sahipleri ve kooperatifler, 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ile ticari amaçlı taşıma yapılan araçlarda zorunlu kılınan K-1 belgesinden sonra şimdi de yurtiçindeki gümrükler arası taşımada C-2 belgesi zorunluluğuna tepki gösterdi.


SS 92 No’lu Mersin Liman Treyler Motorlu Taşıtlar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Fevzullah Öztürk, 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve buna bağlı yönetmeliklerin adil ve ülke gerçeklerinden uzak olduğunu savundu.

Öztürk, yasayla yıllardır geçim kaynağı TIR’cılık ve kamyonculuk olan, başka meslek tanımayan insanların bir anda mesleksiz kalacağını söyleyerek, "Kaldı ki bugün 100 kamyon ve 100 TIR’ı olan bir şirkete 1 milyar 100 milyon ile belge verilirken, bir aracı olandan da aynı rakam isteniyor. Bunun neresi adalet?" dedi.

Mersin Nakliyeciler Derneği Başkanı Şemsi Sor ise konuşmasında bir başka noktaya dikkat çekti. Çıkan yasa gereği yurt içinde taşıma yapan araçlara K-1 belgesi alma zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Sor, "Biliyorsunuz ki, bu araçlarımız yurt içinde çeşitli türde taşıma yapmaktadır. Yalnız şimdi de yurt içinde gümrükten gümrüğe yapılan taşımalara C-2 yetki belgesi mecburiyeti getirilmiştir. Mersin’de C-2 belgesi alabilecek arabaların sayısı yüzde 5’i geçmez. Bu insanlar burada motorlu taşıt vergilerini ödeyemiyor, arabalarını yenileyemiyor. Bizim isteğimiz, yurt içinde yapılan taşımalarda gümrükten gümrüğe de olsa K-1 belgesinin yeterli olması" diye konuştu.

Mersin’de Ticaret Odası’na kayıtlı bin 600 civarında firma bulunduğunu, bunların ancak yüzde 20 sinin C-2 belgesi olduğunu ifade eden Sor, "C-2 bir nevi taşeron oluşturuyor. Mersin, Türkiye’nin dünyaya açılan kapısıdır. Yurt içinden yapılacak taşımalarda ihracatçılarımız sıkıntı çekmektedir. Çünkü C-2 belgeli araçlarımız sınırlıdır" şeklinde konuştu.

Bazı TIR sahipleri de, "Fakiri düşünmüyorlar, zengine çalışıyorlar. Biz koca arabayla Gaziantep’e gidip geliyoruz, 20 milyon kalıyor. Bununla muayene harcını mı yatırayım, bandrolü mü ödeyeyim, KDV mi vereyim, çoluk çocuk mu geçindireyim?" diyerek belge zorunluluğuna tepki gösterdi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2005 Pazartesi 15:43:36
Güncelleme :17 Ocak 2005 Pazartesi 15:47:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hasan köse IP: 188.3.70.xxx Tarih : 9.02.2011 16:35:50

geçekten bende meslege 25 yılını vermiş biri olarak çok muzdaribim nedeni c belgesi. türkiye avrupa birligine tam üye olmak isiyorsa  uyum yasaları içerisinde  avrupa gibi iki veya 3 aracı olanada kolayca c 2yetki belgesi vermesi gerekir . bizleride c belgelifirmalara muhtaç bırakmaz . bizlerde istedigimiz firmadan  istedigimiz fiata çalışma imkanı buluruz . ilginize şimdiden teşekkür