4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Topraksız çilek üretildi

SİLİFKE'DE TOPRAKSIZ ÇİLEK ÜRETİLDİ

Türkiye'nin ilk topraksız çilek üretimi Mersin'in Silifke ilçesinde gerçekleştirildi.

Acem tarım şirketi tarafından bu yıl deneme maksatlı olarak bir dönüm alanda topraksız üretim yapıldı. Açık ve örtülü çilek üretimine göre asgari yüzde 50 daha düşük maliyetli olan topraksız üretimin gerçekleştirildiği serada ilk ürün hasadı yapıldı.

Silifke Çilek Üreticileri Birliği Başkanı ve Acem tarım şirketi sahiplerinden Ahmet Özmen, bu yıl bir dönümlük serada deneme maksatlı olarak topraksız tarımla çilek üretiminde ilk fide dikiminin 25 ekimde yapıldığını söyledi. Özmen, yeni mahsul çileğin ilk hasadının da yapılarak satışa sunulduğunu açıkladı.

Bir dönümlük alanda "Rubygem", "Festival" ve "Fortuna" olmak üzere 3 farklı çilek fidesi kullandıklarını belirten Özmen, hangi türden daha çok verim alınacağını ise hasat zamanında tespit edeceklerini kaydetti.

Sıfırdan kurulan topraksız seranın 50 bin lira maliyeti olduğunu ifade eden Özmen, "Artık atadan kalma kültür ile çiftçilik yapma dönemi bitmiştir. Çalışmalarımızı sektördeki güncel bilgilere göre yapmak durumundayız. Açık ve örtülü alanlardaki çilek üretiminde maliyetler maalesef yüksek oluyor. Kurum olarak, AB standartlarında, ucuz maliyet ile kaliteli üretim yapmak adına araştırma içindeydik. Diğer ekim sistemlerine göre maliyeti 10'da 1'e kadar düşüren toprak yerine Cocopeat denilen Hindistan

cevizinin liflerinden elde edilmiş hammaddeyi kullanarak deneme üretimine karar verdik. Serada sezonun ilk hasadını gerçekleştirdik" dedi.

Silifke İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün de ilçede geçen yıl 20 bin dönüm araziden yaklaşık 80 bin ton çilek hasadı yapıldığını ifade etti.

SİLİFKE'DE TOPRAKSIZ ÇİLEK ÜRETİLDİ
İHA
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2010 Çarşamba 13:46:03
Güncelleme :27 Ocak 2010 Çarşamba 14:05:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?