2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Törenle temel kapatıp tarihe geçti

Mersin’in Mezitli Beldesi’nde açmak istediği dershane binasına 7 aydır ruhsat alamayan emekli öğretmen, inşaat temelini törenle kapattı. Böylece bir ilke imza atan öğretmene, dershane çalışanlarıyla yakalarına siyah kurdele takan öğrenciler destek verdi.

Mersin’in Hamidiye Mahallesi’nde ÖSS ve LGS’ye yönelik eğitim veren Çamlıbel Dershanesi’nin sahibi İsmet Atlam, geçtiğimiz yıl Mezitli Beldesi Menderes Mahallesi’nde yapmak istediği dershane temelini, 7 ayda ruhsat alamadığından bugün törenle kapadı. Yaşadığı olumsuzlukları protesto etmek amacıyla Türkiye’de ilk kez bir temel kapama törenine imza atan İsmet Atlam’a, dershane çalışanları ve öğrenciler de destek verdi.

Valilik izniyle yapılan "temel kapatma" töreni bir hayli renkli geçti. Vatandaşların da destek verdiği eylemde, katılımcıların tümü yakalarına siyah kurdele takarak dershane konusunda engel çıkartan ilgili belediyeyi protesto etti. Dershane sahibi eğitimci İsmet Atlam, tören öncesi basın mensuplarına eyleminin nedeni konusunda bilgi verdi. Aradan geçen 7 aylık sürede, ilgili Mezitli Belediyesi’nin ruhsat harcı kesip, su ve kanalizasyonunu bağladığı inşaatına keyfi bir uygulamayla ruhsat vermediğini söyleyen Atlam, "Tarım arazilerine 12-14 kat inşaat izni verip, bu alana 4 kata izin vermeyen zihniyetin hangi amacı güttüğünü sormak, halka ve yetkililere anlatmak için bu eylemi yapıyorum. Ortada bilgisizlik, becerisizlik, keyfiyetçilik var. 7 ayda Türkiye’de eğer bir temel atılmıyorsa, ruhsat alınmıyorsa, bu işin neresi sorumlulukla ilgilidir. Burada keyfi idare var" diye konuştu.

Emekli öğretmen Atlam, CHP’li Başkan Hakan Demirsoy’un makamında yediği dayaktan sonra konuyu CHP Genel Başkan Deniz Baykal ve çok sayıda siyasetçiye iletmesine rağmen, ilgilenilmediğini öne sürerek, bu duyarsızlığı temiz toplum adına kınadığını ve protesto ettiğini dile getirdi.

İsmet Atlam, daha sora inşaat alanına yaptığı sunta ve tahta konulan mini dershaneye geçerek buradan mikrofonla daha önce hazırlamış olduğu basın açıklamasını okudu. Atlam, şöyle konuştu:

"Hep temel atma törenine alışık olan gözlerimiz, ilk kez bir temel kapatma törenine şahit olmaktadır. Temel kapatma, daha doğrusu eğitimin üstüne atılacak toprağın törenine şahit olacağız az sonra. Bu öyle bir kara toprak ki, yaklaşık 7 aydır güzel beldemize nezih bir eğitim kurumu kazandırmak isteyen emekli bir eğitimciyi tartaklamayla başlayıp mahkeme salonlarına uzanan bir toprak. Kişilerin temsil ettiği ve yetkileri canlarının istediği gibi kullanmaya kalkışmasına atılan, yetkiliyi yetkisini düzgün kullanması için uyaran vatan toprağı. Vatana eğitim kurumu yapamazsın diyenlere tepki göstermek isteyenlerin üzerine serilen bir toprak. Bir meyhanenin bile çok rahat ruhsat alıp binasını yaptırdığı beldede çocuklarımızı eğitemezsin zihniyetini taşıyanlara, biz sadece eğitimciyiz mesajı veren bir toprak."

Eğitimci İsmet Atlam daha sonra iki küçük çocuğun tuttuğu siyah kurdeleyi bir öğretmen arkadaşıyla birlikte kesti. Kurban kesilerek devam eden temel kapatma töreni, açılan temel çukurunun kepçeyle doldurulmasıyla son buldu. Bu arada ilginç eyleme katılanlardan Çamlıbel Dershanesi tarih öğretmeni Hatice Seyhan ve öğrenciler, ruhsat vermeyen zihniyeti protesto ettiklerini, bunun eğitimin önüne konulan bir engel olduğunu dile getirdi.

Eğitimci İsmet Atlam’ı eyleme götüren süreç, iddiaya göre şöyle gelişti:
Menderes Mahallesi’nde 500 metre kare arsa satın alıp 4 katlı bir bina için proje hazırlayan Atlam, Mezitli Belediyesi’ne inşaat ruhsatı müracaatında bulundu. Belediye görevlileri, ruhsat harcı için 2 milyar 635 milyon lira talep etti. Ertesi gün parayı yatırmaya gittiğinde 3 milyar 635 milyon lira istenince İsmet Atlam, yatırımdan vazgeçme kararı aldığını söyledi. Bunun üzerine görevliler ilk söylenen 2 milyar 635 milyon lirayı ödemesini istedi. Ardından da iddiaya göre, İsmet Atlam’a "Ruhsatın nasıl olsa çıkar. Sen git inşaatına başla" denildi. Bunun üzerine Atlam, arsasına inşaatın temelini attı, bu sırada da belediye su ve kanalizasyon bağlantısı yapıldı. Ancak ruhsat "İş yeri imar tadilatı gerekli" denilerek bir türlü verilmedi. İsmet Atlam da 2 ay önce CHP’li Mezitli Belediye Başkanı Hakan Demirsoy’un makamına giderek ruhsatın gecikme nedenini sormak istedi. İddiaya göre, Başkan Demirsoy ile tartışan emekli öğretmen, başkanın 10 adamı tarafından dövülerek belediyeden atıldı. Dayak yediğini iddia eden İsmet Atman, Cumhuriyet Savcılığı’na başkan hakkında, "Görevi kötüye kullanmak, rüşvet almaya teşebbüs ve müessir fiil" suçlarından şikayetçi oldu.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2005 Cumartesi 16:23:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?