4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Toros dağları yeşile bezeniyor

TOROS DAĞLARI YEŞİLE BEZENİYOR

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nün, 2010 yılında 12 bin hektar alanda ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışması yapmayı planladığı bildirildi.

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nün ağaçlandırma çalışması planladığı sahalara sedir ve kızılçam gibi türlerin ekimine başlandığı, buralarda 11 oozer ve 5 ekskavatör ile toprak işlemesine devam edildiği belirtildi.

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, yaptığı açıklamada, 2010 yılı Milli Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında 12 bin hektar sahada ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışması programladıklarını, Tarsus'tan Anamur'a kadar toplam 8 işletmede bu çalışmaların halen devam ettiğini söyledi. Çalışmaların tamamının, dozer, ekskavatör ve benzeri iş makineleriyle yapılan çalışmalar olduğunu ifade eden Gözükara, "Bu alanlar bugüne kadar çok ciddi tahribat görmüş, hayvan baskısına maruz kalmış, zor tabir ettiğimiz sahalardır ve doğası tamamen tahrip edilmiş, ciddi erozyona uğramıştır. Torosların üst rakımları tabiatı gereği taşlık ve yüksek eğimi olan, işçiler ile çalışma imkanı olmayan, sadece makinelerle toprak işlemesi yapılabilen yerlerdir. Buralarda yürütülen çalışmalara çok ciddi emek ve para harcamak durumundayız. Bu işler bitirildikten sonra sonbaharda sedir ve kızılçam ağırlıklı fidanlar dikilecek. Böylece geçmişteki gibi güzel ormanlarla bezenecek ve ekosistemin yeniden oluşması sağlanacaktır" dedi.

2010 yılında 12 bin hektar alanda toprak işlemesi yaparak 9 milyon adet fidan dikmeyi hedeflediklerini kaydeden Gözükara, "Bu ve benzeri sahaları ağaçlandırarak bölgemizin ve ülkemizin verimli orman alanlarını arttırmak istiyoruz. Burada yürüttüğümüz çalışmalar özellikle küresel ısınma ve iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarını şiddetle hissettiğimiz bu günlerde oldukça önemli. Küresel ısınma sorunun çözümü, yeşil dokunun ve orman alanlarının arttırılmasıyla mümkündür. Ormanlarımıza sahip çıktığımız gibi, yeni ormanlar da tesis edebilmeyiz. Ağaçlandırma ve rehabilitasyon programları kapsamında çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam etmektedir. Mersin'in verimli orman alanını yüzde 45'den, yüzde 55'e çıkarttık. 2012 yılı hedefimiz ise yüzde 60'lara çıkarmaktır. Tüm gayretimiz suyu temiz, havası temiz daha yaşanabilir bir dünyayı gelecek nesillere bırakmak" diye konuştu.

TOROS DAĞLARI YEŞİLE BEZENİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2010 Cumartesi 15:26:05
Güncelleme :7 Ağustos 2010 Cumartesi 17:57:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?