9
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Toros Devlet Hastanesi yenileniyor

Toros Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Cavit Göktaş, Toros Devlet Hastanesi'ni çağın gerektirdiği modern bir hastane haline getirme gayreti içinde olduklarını belirterek, "Kendimiz hastanelerden nasıl bir hizmet bekliyorsak, hastalara da o şekilde hizmet etmeye çalışıyoruz" dedi.

Hastanede verilen hizmet sırasında "Şu yok, bu yok" şeklindeki mazereti kabul etmediklerini ifade eden Göktaş, hedeflerinin yoku yok etmek olduğunu söyledi. Yaklaşık 4 ay önce Toros Devlet Hastanesi Başhekimliği görevine başlayan Göktaş, geçen bu kısa sürede hastanenin bütün fotoğrafını çektiklerini ve hangi birimlerde nasıl aksamalar var bunları tespit ettiklerini kaydetti. Öncelikle poliklinik hizmetlerinin verildiği birimlerde ciddi anlamda soğutma konusunda sorunlar yaşandığını tespit ettiklerini ifade eden Göktaş, bunun için hızlı bir şekilde 10 adet salon tipi klima alarak hastaların o sıkıntısını gidermeye çalıştıklarını anlattı.

Polikliniklerle ilgili hedeflerinin her hekime bir ofis açmak olduğunu söyleyen Göktaş, bununla ilgili çalışmalara başladıklerını belitti. Bilgi işlem ve otomasyon konusunda özellikle Sağlık Bakanlığı'na dönüşümden sonra bir bocalama olduğunu belirten Göktaş, "Bu konuda SSK hastanelerinin de mutlaka diğer devlet hastanelerine uyum göstermeleri gerekiyordu. Göreve başladığımızda bilgi işlemle ilgili program daha önceden hibe edilmiş, modüller tam aktif değildi ve bununla ilgili yeterince deneyime sahip mühendisler de yoktu. Hastaneyi iyi bir konuma getirmek istiyorsanız, bilgi işlemi iyi bir hale getirmek gerekiyordu. Hastanenin işleyişinin kalbi bilgi işlemin sağlıklı işlemesinden geçmektedir. Şu an 2 bilgisayar mühendisi ve 7-8 teknik elemanın desteğini alarak otomasyon verimliliğini yüzde 30'lardan yüzde 60-70'lere çıkardık. İşleyişte ciddi anlamda bir düzene girdik. Şu an daha güvenli bir bilgiye sahip oluyoruz" diye konuştu.

Bunun yanında tespit edilen ciddi sorunlardan birinin de hastaların yattığı yataklar olduğunu dile getiren Göktaş, "Hakikaten deforme olmuş, insanların sağlık hizmetini alabileceği bir konumda değildi. Onunla ilgili bir girişim yaptık ve Devlet Malzeme Ofisi'nden toplam 500 adet yatak ve dijital karyola siparişi verdik. Bunlar kısa sürede hastanemize gelecek. Bununla yetinmedik, hastaların rahat yemek yiyebilecekleri yemek masaları ve etejerleri de değiştirmeyi planladık ve onların da siparişlerini vereceğiz. Otelcilik anlamında hastaların daha iyi hizmet alabilmesi için bütün girişimlerde bulunduk. Bunun dışında servislerde her odaya hem telefon hem de mini buz dolabı düşünüyoruz. Yaklaşık 100 odamız var, her birine bir mini dolap koymayı düşünüyoruz. Aslında bizim hedefimiz odaların 2-3 yataklı olması, ama biz şu an bu odaları 4-5 yatağa düşürüp, hem hizmeti rahat almak için hem de refakatçılar için rahat bir ortam oluşturmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Hastanenin 1966 yılında hizmete giren eski bir binada yer aldığının altını çizen Göktaş, binayla ilgili Mersin Üniversitesi'ne yeni bir etüt çalışması yaptıracaklarını ve verilen rapor doğrultusunda tadilat çalışmasına başlayacaklarını belirten Göktaş, bunun yanında acil servisi genişletmeyi hedeflediklerini söyledi.

"Acil polikliniği maalesef Mersin'in ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde değil" diyen Göktaş, "Poliklinik binasının zemin katında acil servis olabilecek şekilde bir alan var. Biz burayı bir bütün halinde hem görüntüleme merkezi hem laboratuvar ve hem acil servis hizmetleri bir arada olabilecek şekilde düzenleme yapacağız. Bunu yaptığımızda Mersin'de en büyük, en kapsamlı, hakikaten hasta ve yakınlarını rahat ettirebilecek şekilde acil servise kavuşacağız. Bunu da kısa sürede hayata geçirmek istiyoruz. Hastaların hizmet aldığı tıbbi cihazlar konusunda da çalışmalarımız var. Şu an 20-30 yıllık cihazların kullanıldığı birimler var. Onları yenilemek istiyoruz. Gözle ilgili ciddi anlamda yatırımlar yaptık, hedefimiz diğer birimlere de aynı yatırımı yapmak. Sadece fiziki yapıya takılmıyoruz, hastaların hizmet aldığı bütün tıbbi cihazlara da ağırlık veriyoruz. Onunla ilgili şu an ihtiyaç tespiti yapılıyor, tespitin ardından en kısa zamanda tedariği yoluna gidilecek. Yani hastalar artık eskisi gibi 'Şuraya git, şuraya gel' gibi şeylerle uğraşmayacaklar. Hasta, hastaneye geldiğinde bütün işini burada görebilmeli. Dışarıya gitme ihtiyacı yüzde 10'a düşmeli" dedi.

HEDEFİMİZ YOKU YOK ETMEK

Toros Devlet Hastanesi'ni çağın gerektirdiği modern bir hastane haline getirmek için gayret ettiklerini ifade eden Cavit Göktaş, şöyle devam etti:
"Biz de zaman zaman kendimiz olsun, yakınlarımız olsun hasta olarak hastanelere gidiyoruz. Nasıl hizmet bekliyorsak, biz o şekilde hastalara hizmet etmek istiyoruz. Kendimiz nasıl muamele görmek istiyorsak, biz hastalarımızın da o şekilde muamele görmesini istiyoruz. Bu konuda taviz vermek istemiyoruz. Çünkü insan sağlığı önemli bir sektördür, taviz veya ihmali gerektiren bir mazereti olamaz. Bir hasta acile geldiğinde 'Tansiyon aletim yok, şu bozuktu, cihaz eksik' gibi mazeret kabul etmiyoruz. Birimlerin bütün eksiklerini talep etmelerini ve en kısa zamanda tedarik etmelerini istiyoruz. Bizim hedefimiz şu; 'Yoku yok etmek'. Üzerinde ciddi çalışma yapmamız gereken diğer bir konu da personel eğitimi. Eskiden SSK'nın hastaya yaklaşım zihniyeti çok farklıydı. SSK'lı hastanın, başka bir hastaneye gitme şansı yoktu. Her türlü kötü muameleye maruz kalabiliyordu. Biz şu an çalışan personeldeki o zihniyeti silmeye çalışıyoruz. Yani artık biz sadece devlet hastaneleriyle değil, özel hastanelerle yarışacak kadar hizmet sunumuna girmek zorundayız. Hizmet sunumunda, vermiş olduğumuz hizmet kadar personelle olan iletişim de o kadar önem arzediyor. Her türlü alet edavat var, ama hasta ile münasebet ve iletişiminiz kötü. O zaman hiçbir önemi kalmaz ve o hastayı kaybedersiniz. Ama biz personeli tekrar eğiterek 'Artık eski zaman bitmiştir, bir beyaz sayfa açın' diyerek özellikle hasta ve hasta yakınları ile ilgili ileşitim seviyesini en üst düzeye çıkarmaya çalışıyoruz. Eğitime ağırlık vereceğiz ve eğitimi zorunluluk haline getireceğiz. Tıbbi hatalarla ilgili de personelimizi eğiteceğiz, bilgi ve beceriyi artıracağız, hataları en alt düzeye indireceğiz."

iha
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2007 Pazartesi 14:26:40
Güncelleme :24 Eylül 2007 Pazartesi 14:33:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?