5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Toros Gübre'de grev başladı

Tekfen Holding'e ait Toros Tarım İşletmeleri'ne bağlı Mersin ve Ceyhan fabrikalarında, işveren ile Türk-İş arasında 8 Ocak tarihinden bu yana yürütülen toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinden sonuç alınamayınca her iki iş yerinde de işçiler greve gitti.

Mersin'deki Toros Gübre Fabrikası önünde toplanan işçiler, bu sabah itibariyle greve başladı. Grev yazısını fabrika girişine asan işçiler, davul-zurna eşliğinde halay çekerek, "Zafer direnen emekçinin olacak" şeklinde slogan attı.

Burada bir konuşma yapan Petrol-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Adil Alaybeyoğlu, 1980 sonrası bu iş yerinde 5 grev yaşandığını hatırlattı. Bir çoklarının bu iş yerini grevle mücadele ile andığını, kiminin çocuklarının bu eylem alanında büyüdüğünü anlatan Alaybeyoğlu, ama dönüp baktıklarında her zaman, hep meşru ve haklı gerekçelerle bu kapıya çıktıklarını söyledi.

Bugün Toros Gübre Fabrikası'nda 6. kez greve çıktıklarını dile getiren Alaybeyoğlu, iş veren ile görüşmelere 15 Aralık'ta başladıklarını,ikinci oturumun ise 8 Ocak tarihinde yapıldığını belirterek, "Ama bize dayatılan, söylenen hep şu oldu 'Durum kötü, krizdeyiz. Bu nedenle sözleşme öncesi oturup konuşmamız gereken şeyler var' denildi. Bunlar neydi öncelikle esas birimlerin dışındaki yerlerin müteahhide ve taşeronları verilmesi, durumun kötü olduğu yerlerde işçilerin ücretsiz izine gönderilmesi, emekliliği gelen işçilerin kendiliğinden ihbar tazminatlarını almadan gitmeleri ve toplu iş sözleşmelerindeki taleplerin düşürülmesi. Bu konudaki görüşmelerimizden 8 Ocak tarihine kadar, arabuluculuk süreci dahil sonuç alınamadı" dedi.

En son dün yapılan görüşmelerde de, iş verenin kendilerine, Ceyhan ve Mersin'deki iki işletme için ayrı ayrı sözleşme yapılması, kapsam maddelerindeki sınırlamaların kaldırılması ve kriz döneminde 2 yıllık süreç içinde sıfır zam önerisinde bulunduğunu ifade eden Alaybeyoğlu, "Bizim açımızdan da ücret ve kapsam maddeleri çok önemli. Böyle bir durum söz konusu olamaz. Bizim daha önceki teklifimizde olan enflasyonun üzerindeki refah payı ile sözleşme yapma talebimizden, sırf bu sıkıntıları aşmak için sadece enflasyon oranında ücret ve diğer sosyal hak artışlarını talep ettik. Ama iş verenin kapsam ve ücret artışlarındaki sıfır dayatmaları nedeniyle şimdi bu greve çıkıyoruz. Bu grev, Türkiye'nin en haklı ve meşru grevidir. Hiç kimsenin bu greve söz söyleme hakkı olamaz" diye konuştu.

Petrol-İş Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Çavdar ise, şu anda dünyada ve Türkiye'de bir kriz olduğunun inkar edilemeyeceğini, ancak krizi bahane ederek işçi sınıfının kazanımlarını yok etmeye çalışanların bulunduğunu söyledi. Buradaki durumun da bunun bir göstergesi olduğunu vurgulayan Çavdar, "Grev tabii ki bir haktır, gerektiği zaman kullanılır. Biz bu iş yerinde 6. grevimizi başlatıyoruz. Demek ki, burada bir sıkıntı var. Bir işyerinde 6. kez grev olmaz. Biz bu sıkıntıyı aşmak için çaba harcadık.Ama bu sıfır zam ile olmaz. Bu grev bizim onurumuzdur. 6. grev ise 6. grevi de sonuna kadar yürüteceğiz ve başımız dik olarak buradan içeriye gireceğiz. Ama dönüşümüz çok sert olacaktır. Yani iş veren şu andaki taleplerimizi verse bile kayıpları da göz önünde bulundurarak bunun değerlendirmesini yapacağız" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2009 Salı 15:59:02
Güncelleme :7 Nisan 2009 Salı 16:06:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?