5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Toroslar'da domuz gribi semineri

Mersin İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi Doktoru Ali Akpınar, domuz gribinin insandan insana da bulaşabildiğini ifade ederek, hastalığın önüne geçilebilmesi için kişisel temizliğe dikkat edilmesi, kalabalık ve havasız ortamlardan uzak durulması tavsiyesinde bulundu.

Mersin'in merkez ilçesi Toroslar Belediyesi personeline yönelik olarak; 'Domuz Gribi' adı altında bir seminer düzenlendi. Belediye Meclis Toplantı Salonu'ndaki bilgilendirme toplantısına Doktor Ali Akpınar, konuşmacı olarak katıldı.

Bugün gelinen noktada kentte ilk defa Toroslar Belediyesi'nin kendi personeline yönelik olarak domuz gribiyle ilgili eğitim çalışması gerçekleştirdiğine dikkat çeken Akpınar, ortaya konulan duyarlılığın oldukça önemli olduğunu dile getirdi.
Akpınar, domuzlarda gribe neden olan H1N1 virüsünün, domuzdan insana ve insandan insana bulaştığını ifade ederek, söz konusu gribin klinik belirtilerinin ise mevsimsel gribe benzerlik gösterdiğini, bunun da ateş, baş ve boğaz ağrısı, öksürük, genel vücut ağrıları, halsizlik ve bitkinlik olduğunu anlattı.

İnsanlardaki domuz gribinin, şiddetinin de hafiften ağıra doğru değişebileceğini ifade eden Akpınar, “Ağır vakalarda solunum yetmezliği ve ölüm görülebilmektedir. İnsanlar domuz gribini genellikle enfekte olmuş domuzlardan almaktadır” dedi.
Gribin, bugün gelinen noktada insandan insana bulaştığını, bunun da yakın temas, hastalığı taşıyanlarla aynı ortamda bulunma gibi durumların etkili olduğunu dile getiren Akpınar, bu durumun önüne geçilebilmesi için kişisel temizliğe dikkat edilmesi, kalabalık ve havasız ortamlardan uzak durulması, hapşırırken veya öksürürken ağız ve burun tek kullanımlık mendille kapatılması, hastalığı görüldüğü yerlere gidilmemesinin yanı sıra ellerin sıklıkla sabunla yıkanması tavsiyelerinde bulundu.

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna da, belediye personeline yönelik olarak gerçekleştirilen eğitim çalışmalarının önümüzdeki günlerde de devam edeceğini, bu noktada özellikle domuz gribi konusuna ağırlık verdiklerini anlattı. Tuna, bu tür kriz vakalarıyla ilgili olarak önlem alınması ve yapılması gerekenler hususunda Mersin İl Sağlık Müdürlüğü ile ortak bir çalışma içinde olduklarını da sözlerine ekledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2009 Salı 17:18:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?