5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Toroslar'da muhteşem gösteri

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Halk Dansları Topluluğu, Mersin'in merkez ilçesi Toroslar'da sunduğu gösteride izleyenlere büyülü dakikalar yaşattı.

Toroslar Belediyesi'nin ev sahipliğinde sunulan gösteriye Mersin Vali Yardımcısı Ahmet Büyükçelik, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Mersin Uluslararası Müzik Festivali Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Burakgazi ve çok sayıda vatandaş katıldı.. Program Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna'nın, Devlet Halk Dansları Topluluğu Sanat Yönetmeni Nilgün Bilsel'e gecenin anısına bir teşekkür plaketi takdim etmesi ile başladı.

Tuna, Türk halk danslarına özgü bütün çizgileri, renkleri ve incelikleri büyük bir özenle sunan Devlet Halk Dansları Topluluğu'nun, tüm dünyada ülkemizi bir bayrak gibi temsil ettiğini belirterek, “Sanat, tüm evrenin ortak paydası, ruhun incelmesi anlamında her zaman ihtiyaç duyduğumuz, insanların ruhunun incelmesini sağlayan bir unsur. İşte bu gece sanatçı arkadaşlarımızın güzel ülkemizin her yöresinden sunacakları resitalle, hem uluslar arası boyutta şehrimizin reklamını yapacak hem de bu güzelliği seyredeceğiz. Kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Devlet Halk Dansları Topluluğu, Anadolu'nun zengin dans harmonizasyonuna uyması adına yalın bir renk olmayan turuncu ile benzerliğinden yola çıkılarak adı konulan 'Turuncu' adlı eseri sahneledi.
Türk folkloru içerisinde önemli bir yere sahip olan nişan ve düğün adetlerine bağlı olarak Anadolu'nun değişik yörelerinin zengin halk danslarından özenle seçilen ve bu yörelerin otantik dans adımlarına sadık kalınarak Anadolu'ya ait gölge oyunu karakterlerinden Hacivat ve Karagöz figürlerinin dansa çevrilmesiyle oluşan eseri, geceye katılanlar alkışlarla tempo tutarak izledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2009 Cumartesi 18:05:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?