4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Toroslar'da sedir kozalağı bolluğu

Mersin'de bu yıl sedir kozalağı bolluğu yaşanıyor. Toroslar'daki bu bolluk orman köylüsünün geçim kaynağı olurken, yaklaşık 3 bin kişi kozalak toplama işinde çalışıyor.

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, 2009 yılının bol tohum yılı olması sebebiyle, bağlı 8 işletme müdürlüğünde sedir tohumu toplama startı verdi.

Günümüzde çok kıymetli olduğu bildirilen ve birçok kullanım alanı bulunan sedir ormanlarını arttırmak ve Toroslar'ı sedir deryasına çevirmek amacıyla Mersin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yoğun bir çalışma yürütülüyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Mersin Bölge Müdürlü Mustafa Gözükara, sedirin, Toroslar'ın en kıymetli ağacı olduğunu söyledi. Sedirin anavatanının Lübnan olduğunu hatırlatan Gözükara, ancak bu ülkedeki sedir varlığının bile çok az bir bölgeyi kapsadığını kaydetti. Sedir ormanları konusunda Türkiye'de çok ciddi bir yayılış olduğunu vurgulayan Gözükara, "Buna paralel olarak Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından sedir ormanlarını arttırmaya yönelik ciddi çalışmalar yapılmaktadır" dedi.

Sedir ağaçlarının 3 ya da 4 yılda bir bol tohum verdiğini ifade eden Gözükara, 2009 yılının da bol tohum yılı olduğunu dile getirerek, "Bu kapsamda Orman Bölge Müdürlüğü olarak Tarsus ile Anamur arasındaki 8 işletmemizde sedir kozalağı toplama startı verdik. Bu günlerde sedir kozalağı toplama işinde 3 bine yakın yöre insanımız çalışıyor. Bu şekilde hem kendi ekonomilerine hem de ülke ekonomisine katkıda bulunuyorlar" diye konuştu.

Gözükara, sedir kozalağının kilosunu 50 kuruştan aldıklarını, ortalama bir kişinin yaklaşık 100 kilo sedir kozalağı topladığını belirterek, bunun da günlük 50 liralık bir kazanç anlamına geldiğini söyledi.

Gözükara, amaçlarının doğası bozulmuş, ormansızlaşmış sedir sahalarının tekrar ormanlaştırılması ve sedir varlığını arttırmak olduğunu vurguladı. Bu yıl 10 bin hektarlık alanda rehabilitasyon yapmayı planladıklarını da belirten Gözükara, bunun 8 bin hektarının sedir rehabilitasyonu olacağını kaydetti.
 

İHA
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2009 Perşembe 10:59:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?