4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Tropik meyvede pazar sıkıntısı

ANAMUR'DA TROPİK MEYVE ÜRETİCİLİĞİ ARTIYOR

Mersin'in Anamur ilçesinde, çiftçilerin yeni gözdesi muz, çilek ve patlıcan dan sonra pepino.

Anamur'da üretimi bu yıl içerisinde ağırlık kazanan pepino için tek sorun, şimdilik pazar sıkıntısı. Yaygın olarak bilinmese de büyük şehirlerde müptelaları azımsanmayacak kadar çok.

Dekara bin 500 fide olarak ekilen pepino ağacı yıl içerisinde üç hasatta ortalama 5 kilogram ürün veriyor. Anamurlu üreticiler tahmin ettikleri rekolteyi sağlayabilirlerse dönüm başına gelirin çilek, patlıcan ve muzdan daha fazla olabileceğini vurguluyorlar.

Anavatanı Güney Amerika ülkelerinden Peru olan ve kavun aromalı, ince kabuklu ve sulu olma özelliği taşıyan pepino, tümüyle yenilebiliyor. Ağırlığı 50 ila bin 300 grama kadar çıkabilen meyve, 15-25 derece ve yüzde 80 nem oranına sahip alanlarda daha iyi yetişiyor. Yaklaşık 20 çiçekten oluşan salkımlara sahip olan meyvenin çiçekleri de patlıcan çiçeğine benziyor. Başlangıçta yeşil olan meyveler, normal iriliğine ulaşıp olgunlaşma safhasına geldiğinde, sap çukurundan meyve ucuna doğru şeritler halinde uzanan mor çizgilere sahip oluyor. Kansızlığa ve eklem romatizması gibi hastalıklara iyi gelen pepino, çocuklarda kemik gelişimine yardımcı oluyor.

Yetiştiriciliğinde hiçbir zorluk bulunmayan pepinonun işçiliği de oldukça az. Tohum yerine toprağa sokulan dalından da kolaylıkla yetiştirilmekte. Pepino açık arazide yetişebildiği gibi, serada da turfanda olarak üretimi yapılabilmekte. Sera yetiştiriciliği ilk olarak Antalya Kumluca da yapıldı, ardından Türkiye'nin dört bir yanında açık ve kapalı olarak üretimi yaygınlaştı. Anamur'da pepinonun yanı sıra avakado, papaya, pasiflora ve yer kirazı üretiminin, geçtiğimiz yıllara göre daha fazla olduğu da belirtiliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2010 Cuma 13:04:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?