8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Tüketicilerin yeni gözdesi

Türkiye'nin ilk yerli vakum tüplü güneş kollektörü üreticisi Kuzeysan A.Ş. Yetkilisi Metin Karaaslanoğlu, Çin başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde kullanılan vakum tüplü güneş enerjilerinin, 2002 yılında Türkiye'de üretimine başlandığını ve 2008-2009 yılında ihracatta önemli bir pay almasını beklediklerini söyledi.

Mersin Yapı ve Emlak Fuarı'na katılan Karaaslanoğlu, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda tüketicilerin büyük ilgi gösterdiği vakum tüplü güneş enerjileri hakkında bilgi verdi.

Sistemin iç içe geçmiş iki cam tüpten oluştuğunu anlatan Karaaslanoğlu, "İki tüp arasındaki vakum sayesinde ısı kaybı minimum düzeye indirilmiştir. Dıştaki cam her türlü hava şartlarına dayanıklıdır ve içteki tüp, yine saydam ve dayanıklı olan özel bileşimli bir camdan yapılmış olup, üzeri siyah renkte özel bir seçici yüzeyle kaplanmıştır. Bu seçici yüzey sayesinde tüpe gelen ışınların yüzde 93'ü mükemmel bir şekilde emilip ısıya çevrilmekte ve güneş ışını yansıması minimuma indirilmektedir" dedi.

İki tüp arasında vakum olduğundan iletimle ve taşınımla ısı kaybının ihmal edilecek mertebede olduğuna işaret eden Karaaslanoğlu, soğuk, yağmurlu, karlı ve rüzgarlı havaların tüp içindeki ısıyı almasının da vakum sayesinde önlendiğini, bu nedenle sistemin tüm yıl boyunca kullanılabildiğini vurguladı.

Eski model kollektörlerde vakum olmaması nedeniyle soğuk havalarda ısı kaybının çok yüksek olduğunu hatırlatan Karaaslanoğlu, "Bu da verimi oldukça düşürmekte ve tüm yıl boyunca kullanılmasını engellemektedir. Yeni teknoloji olan vakum tüplü güneş kollektörlerine antifiriz koymaya gerek yoktur. Sistem eksi 18 derece sıcaklıkta ve açık bulutlu havalarda bile sıcak su üretmektedir. Oysa eski model kollektörlerde soğuk havalarda suyun donma tehlikesine karşı ilave antifiriz koymak gerekmektedir. Buna rağmen 0 derecenin altındaki sıcaklıklarda bu sistemler verimli çalışmamaktadır" diye konuştu.

Sistemin metal aksamının tümüyle paslanmaz çelikten imal edildiğinin altını çizen Karaaslanoğlu, bundan dolayı üretilen sıcak suyun içilebilir özellikte olduğunu kaydetti. Eski model güneş enerjilerinde kullanılan malzemelerden dolayı zamanla paslanma, kireçlenme, tıkanma problemlerinin olduğuna dikkat çeken Karaaslanoğlu, "Sistemde, sıcak su tankında ve panel manifoldunda, ısı iletim katsayısı çok düşük olan 50 mm kalınlığında poliüretan kullanılmaktadır. Bu sayede soğuk havalarda tanktaki sıcak su uzun süre muhafaza edilebilmektedir. Eski model güneş enerjisi sistemlerinin kazanlarında genellikle cam yünü kullanılmaktadır. Bunların ısıyı tutma özellikleri poliüretana göre çok daha düşüktür. Silindir şeklindeki vakum tüplerimiz güneş ısınlarını tüm gün boyunca dik olarak alırken ve özel kaplaması sayesinde yansıma minimuma indirilirken, bu sayede su sıcaklığı yaz şartlarında 95 dereceye, kış şartlarında ise 55 dereceye çıkmaktadır" şeklinde konuştu.

Vakum tüpünün Alman ve Avustralya'nın önde gelen araştırma enstitüleri tarafından icat edildiğini ve denendiğini ifade eden Karaaslanoğlu, şöyle konuştu:

"Teknoloji, ticari olarak bazı Çin firmaları tarafından kullanılmış ve 10 yıl boyunca bütün ülke genelinde birçok sistem kurulmuştur. Günümüzde bu teknoloji birçok ülke tarafından kabul edilmiş olup, Amerika, Japonya, Almanya ve Avustralya gibi birçok ülkede kullanılmaktadır. Bu teknoloji ülkemizde yeni olup 2002 yılından itibaren satışa sunulmuştur. Vakum tüplü güneş kollektörleri Türkiye'nin bütün bölgelerinde ve tüm zamanlarda kullanılabilir. Normal parlak bulutlu havalarda da ısıtma kapasitesine sahiptir."

Karaaslanoğlu, sistemin 2008-2009 yılında ihracatta önemli bir pay almasını beklediklerini de sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2007 Cumartesi 11:52:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?