5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

TURAB: Vize kolaylığı ilişkiyi artırır

Türk-Arap Ülkeleri İş Adamları Derneği (TURAB) Genel Başkanı Doğan Narin, Türkiye ile Suudi Arabistan arasında 20 yıllık bir yatırım projesi için mutabakata varıldığını, bununla da 680 milyar dolarlık bir yatırım rakamına ulaşılmasının planlandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve beraberindeki iş adamlarının Suudi Arabistan'ı ziyaret etmesini değerlendiren Doğan Narin, gezinin iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesi adına atılan önemli bir adım olduğunu vurguladı. Narin, Türkiye'nin 2008 yılı toplam ihracatının 132 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, bu rakamın yüzde 25'lik bir bölümünün Arap ve Türki Cumhuriyetleri'ne gerçekleştirildiğinin altını çizdi. Söz konusu rakamın da hükümetler nezdinde gerçekleştirilen üst düzey çalışmalarla her geçengün arttığını kaydeden Narin, iş adamlarının da bu pazarlarda daha çok söz sahibi olmaya başladığını söyledi.

Suudi Arabistan'ın Türkiye ile toplam işlem hacminin 5 milyar dolar olduğunu ve bu rakamın da 2010 yılına kadar 10 milyar dolar seviyesine yükselmesinin beklendiğini anlatan Narin, iki ülke arasındaki işbirliğinin güçlendirmesi amacıyla Cumhurbaşkanı Gül ile birlikte Suudi Arabistan'a giden Türk ticari heyetinin 20 yıllık bir yatırım projesi için mutabakata vardığını, bununla da 680 milyar dolarlık bir yatırım rakamına ulaşılmasının planlandığını dile getirdi.

Yatırımların 214 milyar dolarının 2010 yılına kadar hayata geçirileceğini ifade eden Narin, "Türk müteahhit ve işadamlarının Suudi Arabistan'da yapılacak yatırım projelerinden en az yüzde 20 pay aldığını düşünürsek, 2010 yılına kadar 40 milyar dolarlık bir yatırım projesini alma şansına sahip olabiliriz. 20 yıl içerisinde yapılacak projelerden yine yüzde 20 pay alabilirsek, Türk müteahhitleri ve iş adamları Suudi Arabistan'da en az 130 milyar dolar yatırıma imza atabilir" dedi.

Narin, Türk müteahhit ve işadamlarının 20 yıllık bir zaman diliminde Suudi Arabistan'da çok ciddi yatırımlarda bulunarak kalıcı eserler bırakabileceğini ve bu noktada da Suudi Arabistanlı iş adamlarının Türkiye'ye olan ilgisinin her geçen gün arttığını vurguladı. Türk ve Suudi iş adamlarının günümüz konjektörü göz önüne alındığında da birbirlerine yakınlaşmaları ve karşılıklı fırsatları değerlendirmesi gerektiğini savunan Narin, iki ülke arasındaki ilişkilerin karşılıklı olarak güçlenmesi ve gelişmesininyine bu ülkelerin çıkarına olacağının altını çizdi.
TURAB olarak gerek hükümet, gerekse de özel sektör nezdinde tüm bu çabalara destek verebilme noktasında her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını kaydeden Doğan Narin, bu konuda başlatılan çalışmaların tüm hızıyla devam edeceğini anlattı. Suudi Arabistan'ın vize uygulamalarında daha fazla hassasiyet göstermesi halinde Türk iş adamlarının bu ülkeyi daha fazla ziyaret edeceğine dikkat çeken Narin, bunun her iki ülkenin de yararına olacağını belirtti.

Türk iş adamlarının Suudi Arabistan'ı sık sık ziyaret etmesinin de ülke içerisinde ihtiyaç olan yatırım, ithalat ve ihracat taleplerini daha iyi tespit ederek, bu yönde hareket etmesine imkan sağlayacağını ifade eden Narin, "İş adamlarının ziyaretlerinin karşılıklı olarak sıklaşması, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin artmasına da sebebiyet verebilir. Suudi Arabistan ülkeye giriş yapacak Türk iş adamlarına vize verirken bürokratik işlemler çok zaman almakta, bu durum da iş adamlarını caydırmaktadır. Türk iş adamlarına vize kolaylığı sağlanması halinde ekonomik işbirliğimiz daha da gelişecektir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2009 Salı 11:54:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?