8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Türban sorununu YÖK başlattı

TBMM İnsan Hakları Komisyon Başkanı ve AK Parti Mersin Milletvekili Prof. Dr. Zafer Üskül, ''türbanın, Yükseköğrenim Kurumu (YÖK)'nun başlattığı bir sorun'' olduğunu savunarak ''türbanlı bir öğrenci tapu dairesindeki işini yapabiliyor, suç işlerse karakola götürülebiliyor ve mahkemeye çıkartılabiliyor. Buralar da devletin kurumları ama devletin üniversitesine alınmıyor. Burada bir çelişki var, bunun ortadan kaldırılması gerekir'' dedi.

Üskül, gezi ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Mersin'de, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başkalarının da haklarının bulunmasından ötürü insan haklarının sınırsız olmadığını, insan haklarının, olması gerekenin dışında sınırlandırılmaması gerektiğini söyledi.

Kişinin haklarını sınırlandıranın başkalarının hakları olduğuna işaret ederek ''aynı zamanda kamusal düzenin oluşturulması insan haklarının sınırlandırılmasını beraberinde getirir. Anayasalar da bu sınırlamanın nasıl yapılabileceğini öngörürken sınırlamaya da bir sınır getirir. Mesela hakkın özüne dokunmamak, ölçülü olmak ve demokratik haklara karışmamak gibi zorunluluklar vardır'' diye konuştu.

Üskül, eğitim hakkının da herkesin sahip olduğu bir hak olduğunu, olağan koşullarda herkesin bunları kullanması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

''Ancak türbanlı öğrencilerimiz şu anda bu haklarını üniversitelerimizde kullanamıyor. Ama bu doğru mudur? Getirilen bu sınırlamalar bana göre doğru değildir. Sonuç olarak öğrenci yurttaştır ve hizmet alandır. Ama hukuken üniversitelerimiz başka bir şey yapamaz. Çünkü Danıştay ve Anayasa Mahkemesi kararı var. Dolayısıyla bu sorunu başka bir biçimde çözmeye çalışmak gerekiyor.''

''Türban tartışmalarının eskiden beri süregelen bir konu olduğunu, ancak AK Parti'nin tek sorununun türban olmadığını, hatta bu sorunu mümkün olduğu kadar geride tuttuğunu'' kaydeden Üskül, şöyle devam etti:

''Türban, Yükseköğrenim Kurumu (YÖK) yönetiminin başlattığı bir sorundur. Türbanı olan olmayan hiç kimse arasında geçmişte bir sorun yoktu. Bu durumların biraz değişmesinde Refah Partisi'nin çok ciddi kusurları olmuştur. Bu gayet açık. Ancak Ak Parti, Refah Partisi'nden farklı bir parti. Ama her nedense bu konularda ne zaman bir tartışma başlatılsa AK Parti'ye hemen bir hücum ve eleştiri başlıyor. AK Parti'den kurtulma isteği varmış gibi gösteriliyor. Ayrıca korkuları köpürterek politika yapılmaya çalışılıyor.''

AA
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2007 Pazar 15:38:35
Güncelleme :11 Kasım 2007 Pazar 15:39:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Sukru Arslan IP: 82.231.126.xxx Tarih : 11.11.2007 19:22:06

Zafer Uskul, seni cagdas ve laik cumhuriyet devrimlerine bagli bir aydin olarak olarak tanidim, ancak, saflarina gectigin parti ve bu turlu sacma aciklamalarinla kendime haksizlik yaptigimi anladim. Renk degistirip durma be birader!!!