5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Turfanda eriğin kilosu 20 TL!

Mersin'in Silifke ilçesinde örtü altında yetişen eriğin ardından açıkta yetişen erik 20 TL'den alıcı bulmaya başladı.

Silifke'ye bağlı Atayurt beldesi halinde üreticiden 18 ila 20 lira arasında değişen fiyatlarda alınan Silifke can eriği, İstanbul ve Ankara gibi büyük illere gönderiliyor.
Geçen yıl turfanda eriğini kilosunun 10 TL'den satışa çıktığını belirten Atayurt Komisyoncular Derneği Başkanı Ali Türe, "Silifke ve çevresinde yetişen ilk turfanda erik, üreticiden 20 liradan alınmaya başladı. Üretici geçen yıllara göre bu yılki fiyattan çok memnun. Fiyatların 1 hafta daha bu şekilde yüksek gideceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Türkiye genelinde yıllık 15 bin ton erik üretimi gerçekleştirildiğini bunun 5-6 bin tonunun Silifke'de üretildiğini belirten Silifke Erik Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Göktaş da, "Göksu vadisinin mikrokilima özelliği nedeniyle Türkiye'de ilk turfanda erik hasadı Silifke'de yapılmaktadır. Normal ortamda turfanda çıkan ilk eriğin kilosunu geçen yıl 10 TL'den satmaya başlayıp, sezonu 2 TL ile kapattık. Böylelikle hem üreticimiz kazandı, hem de Silifke ve Türkiye ekonomisine katkı sağladık. Bu yıl ise ilk turfanda erik 20 liradan alıcı bulmaya başladı. Üreticilerimiz bu fiyattan çok memnun" dedi.

Silifke can eriğinin, Keben, Sabak, Ortaören, Kargıcak, Evkafçiftliği, Karakaya, ve Karahacılı köylerinde 700 dönüm arazide yetiştirildiğini belirten Göktaş, "Bu yıl 6 bin ton rekolte bekliyoruz. Geçen yıl ise 5 ton erik üretildi. Mahsul öncesi yağmurlar verimi ve kaliteyi arttırdı ancak zaman açısından eriğin 1 hafta geç alınmasına neden olundu" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2009 Salı 11:16:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?