5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Turfanda eriğin kilosu 80 TL!

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Keben köyünde örtü altına alınan erik ağaçlarından sezonun ilk hasadı yapıldı. Turfanda eriğin kilosu 80 TL'den satıldı.

Silifke Erik Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Göktaş ve üyelerinin girişimleriyle kurulan serada yapılan erik yetiştiriciliğinden yüksek verim ve rekolte bekleniyor. Birlik Başkanı Göktaş, yaptığı açıklamada, "Faruk Doğan isimli üreticimiz, Keben köyü Değirmendere Mahallesi'ndeki 2 dönümlük erik bahçesini deneme amaçlı örtü altına almıştı. Erik ağaçları normal şartlarda Nisan ayının ikinci haftasında ürün verir. Örtü altında ilk erik hasadına geçen yıl 25 Mart'ta başlayıp, kilosunu 50 TL'den sattık.Bu yıl ise kilosunu 80 TL'den satıyoruz" dedi.

2 dönümlük seranın bölgenin tek örtü altı serası olduğunu ve eriklerin İstanbullu tüccarlara satıldığını belirten Göktaş, "2 dönüm örtü altı erik serası bölgenin tek erik serasıdır. Eriklerimizi İstanbullu tüccarlar alıyor. 80 TL'den satılıyor. Silifke can eriği Keben, Sabak, Ortaören, Kargıcak, Evkafçiftliği, Karakaya ve Karahacılı köyünde 700 dönüm arazide yetiştirilmekte, bu eriklerden bu yıl 6 bin ton rekolte bekliyoruz. Geçen yıl 5 ton erik üretildi. Yağmurlar verimi ve kaliteyi arttırdı. Ancak
zaman açısından da ürünün 1 hafta geç alınmasına neden olundu. Açık eriğin toplanmasına 15 Nisan'da başlanacak. Kilosunun 5 ila 7 TL arasında olması bekleniyor. Önümüzdeki 15 gün süresince turfanda erik 80 TL ile 30 TL arasında satılacaktır" diye konuştu.

Türkiye genelinde yıllık 15 bin ton erik üretimi gerçekleştirildiğini ifade eden Göktaş, "Göksu vadisinin mikroklima özelliği nedeniyle Türkiye'de ilk turfanda erik hasadı Silifke'de yapılmaktadır. Normal ortamda turfanda çıkan ilk eriğin kilosunu geçen yıl 10 TL'den satmaya başlayıp, sezonu 2 TL ile kapattık. Böylelikle hem üreticimiz kazandı hem de Silifke ve Türkiye ekonomisine katkı sağladık" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Mart 2009 Pazartesi 12:28:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?