8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Turfanda limon hasadı başladı

Mersin'in Erdemli ilçesinde, "Enterdonat" cinsi limonun kesimine başlandı. 

Erdemli Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Himmet Ali Önder, turfanda olarak da bilinen "Enterdonat" cinsi limonun kesimine, Erdemli'ye bağlı Limonlu, Tömük ve Çeşmeli beldelerinde başlandığını bildirdi. 

Kesim yapılan bahçeleri gezen Önder, Türkiye genelinde limonun yüzde 65'inin Mersin'de üretildiğine dikkat çekerek, "Erdemli'de yılda 400 bin ton limon üretimi gerçekleştirilmektedir. Hükümetin istikrarlı dış pazar politikası, bu yıl limon fiyatlarına olumlu yansıdı. Turfanda limonun kilogramı 75 YKr gibi bir fiyat ile satılıyor" dedi. 

Üreticilerin fiyattan memnun olduğunu vurgulayan Önder, "Geçen yıl limonun kilogram fiyatı 25 YKr civarındaydı. Yani üretici ürününü maliyetinin altında satışa sunuyordu. Üstelik çiftçi bankalara, kooperatiflere borçlu kalmıştı. Fiyatların uygun gitmesi üreticiyi umutlandırdı" diye konuştu. 

Fiyat artışında rekoltenin düşük olmasının da etkili olduğunu dile getiren Önder, "Geçen yıllara oranla bahçelerde bir verim düşüklüğü söz konusu. Bunun en büyük sebebi de borçlu kalan üreticinin 3 yıl boyunca para etmeyen bahçesine yeteri kadar bakamaması ve küresel ısınmadan dolayı bazı bölgelerde yeterli sulamanın yapılamamasıdır" şeklinde konuştu. 

Yeni sezonda bahçesinde verim düşüklüğü yaşadığını belirten üretici Mustafa Dursun da, "Bahçelerimizde yüzde 30'a varan bir verim düşüklüğü yaşadık. Üretimini yaptığımız limonun 1 kilogramının çiftçiye maliyeti 25 YKr ile 30 YKr arasında değişiyor. Limonu geçen yıl bilindiği gibi maliyetine satmış ve zarar etmiştik. Bu yıl ise limon şu an itibarı ile 70 YKr ile 80 YKr arasında değişen fiyatlarla tüccara satılıyor" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2007 Cumartesi 14:01:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?