5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Turizmciler krizden çıkış yolu arıyor

Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar, turizm sektöründe de Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) gibi bir yapılanmanın şart olduğuna dikkat çekerek, kurulacak olan 'Turizmciler Meclisi'nin de aşırı fiyat kıran otellere cezai işlem yapılmasıyla birlikte baskıyla fiyatları düşük tutma eğilimi gösteren tur operatörlerine karşı da örgütlenmeyi sağlayacağını savundu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Konseyler Müşterek Toplantısı'nda alınan kararlar doğrultusunda hükümete sunulan 'Öneri Paketi' ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Numan Olcar, söz konusu paketin turizm sektöründe bugün yaşanan sorun ve sıkıntıların çözümünün yanında sektörün önünü açacak ve ülke ekonomisine önemli katkılar sunabilecek yasal düzenlemelerin de yapılmasını kapsayan taleplerin de yer aldığını anlattı.

Öncelikli olarak Doğu ve Güneydoğu'da turizm sektörünün de dahil olduğu hizmet sektöründe vergi oranlarının yüzde 1'e indirilmesi gerektiğini savunan Olcar, bu kapsamda da turizm yatırımlarının artacağını ve buna bağlı olarak da bölgede yeni istihdam alanları oluşturulacağını belirtti.

Eko-turizm, kültür turizmi ve inanç turizmi gibi trendlerin bugün dünya ölçeğinde yükselen bir eğilim gösterdiğine dikkat çeken Olcar, bu trendlerin aynı zamanda da bölgenin gelişimi ve dünyaya açılmasında önemli bir misyon üstleneceğinin altını çizdi. Olcar, bu durumun başarılabilmesi halinde de bölge insanının iş umudunun canlanacağını, böylelikle de terörün oluşturduğu karamsar ve umutsuz havanın da turizmle dağıtılabileceğini savundu.

Global krizin aşılabilmesi noktasında TOBB tarafından hayata geçirilen 'Kriz Varsa Çare De Var Kampanyası' ile birlikte istihdamın önemli bir etken olduğuna dikkat çekildiğini hatırlatan Olcar, aynı şekilde turizm sektöründe de istihdamın korunabilmesi için ölü sezonda istihdam desteğinin sağlanmasıyla birlikte turizm işletmelerinin de enerji desteği kapsamına dahil edilmesi gerektiğini kaydetti.

Hükümete sunulan pakette operasyonel giderlerin azaltılmasının talep edildiğine işaret eden Numan Olcar, "2006 yılında limanlardan alınan ayakbastı parasında yapılan indirimler sayesinde, kruvaziyer turizminde yüzde 40, gelen yolcu sayısında yüzde 135 artış sağlandı. Turistten alınan ayakbastı parası gibi operasyonel giderler azaltıldığında Türkiye'nin tatil seçiminde daha üst sıralara tırmanması kaçınılmazdır" dedi. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) tarafından başlatılan mesleki örgütlenme çalışmalarına da değinen Olcar, geçtiğimiz hafta TİM ile ilgili yasanın TBMM'den geçmesiyle birlikte ihracatçı birlikleri yapısının yeniden düzenlendiğini hatırlattı.

Olcar, benzer bir yapılanmanın turizm sektörü için oluşturulmasının bir zorunluluk olduğunu ifade ederek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Ekonomik krizden etkilenen sektörde kurtarma paketi beklentisi boşa çıktı. Ayrıca otellerin aşırı fiyat kırması haksız rekabet yaşanmasına neden oluyor. TÜROFED'in 16 Temmuz'da TOBB ile yapacağı görüşme kapsamında 'Turizmciler Meclisi'nin kurulması, aşırı fiyat kıran otellere cezai işlem uygulanmasını sağlarken, baskıyla fiyatları düşük tutma eğilimi gösteren tur operatörlerine karşı da örgütlenmeyi sağlayacak. Sektörde faaliyet gösteren birlikler, bugünkü mevcut yapıları itibariyle yanlış uygulama yapan
üyelerine karşı herhangi bir yaptırım gücü yok. Uygulama aşırı fiyat düşürerek, Türkiye'nin ucuz tatil ülkesi imajını kuvvetlendiren ve zengin turistin kaçmasını sebep olan işletmeleri önleyeceği gibi servis kalitesine dikkat etmeyen, ülkemizin dışarıda şikayet edilmesine yol açan otellere karşı da birliklerin yaptırım gücüne kavuşmasını sağlar."

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TOBB tarafından ortaklaşa hazırlanan 'Rehber Meslek Yasası'na yönelik tepkileri de değerlendiren Olcar, yasanın turist rehberlerinin yıllardır beklediği meslek yasasına ulaşmasını hedeflediğini, bunun yanında sektörün disiplin altına alınması noktasında da oldukça önemli olduğunu söyledi.

Olcar, söz konusu yasayla rehberlerin bağlı olduğu meslek odaları ve derneklerde faaliyetlerine devam edebileceğine dikkat çekerek, yasanın en önemli yanında rehberlerin TOBB'un desteğiyle daha iyi hizmet verir hale getirilmesinin sağlanması olduğunu anlattı. Olcar, bu nedenle tepkileri anlamsız bulduğunu dile getirerek, "Dünya üzerinde ayrılarak daha iyiye ulaşıldığı görülmemiştir. Ancak işbirliği ve birleşme ile daha iyiye ulaşabiliriz" dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2009 Perşembe 13:41:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?