30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Turizmin yeni gözdesi

TURİZMİN YENİ GÖZDESİ KANLIDİVANE OLACAK

Tarihi M.Ö. 3. yüzyıla kadar uzan, M.S. 4. yüzyılda Bizans döneminde Hıristiyanlığın önemli merkezlerinden biri olan Kanlıdivane ören yerinin daha fazla ziyaretçi çekmesi amacıyla çalışma başlatıldı.

Hazırlanan proje ve çalışma kapsamında 15 kişilik uzman bir heyet ören yeri ve çevresinde incelemelerde bulundu.

Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Ayaş beldesinde bulunan Kanlıdivane ören yerinde başlatılan çalışmalar kapsamında Mersin Vali Yardımcısı Mehmet Suphi Olcay başkanlığındaki Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyelerinden oluşan 15 kişilik heyet, Ayaş beldesindeki Kanlıdivane ören yeri Elaıussa Sebaste antik kenti ile Kızkalesi ve çevresindeki ören yerlerinde incelemelerde bulundu.

İnceleme sırasında yapılan çalışmalarla ilgili olarak bilgi veren Mersin Vali Yardımcısı Mehmet Suphi Olcay, Mersin'deki kültürel değerlerin korunması amacıyla başlatılan çalışma kapsamında inceleme yaptıklarını belirterek, "Erdemli Kaymakamlığı, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Mimarlık Fakültesi, Ayaş Belediyesi ve İl Özel İdaresi'yle ortak çalışmamız neticesinde Kanlıdivane'de öncelikle peyzaj çalışmaları kapsamında temizlik çalışmaları başlatılmıştır" dedi.

İl genelinde kültürel değerlerin korunması amacıyla gerçekleştirilecek projeler için İl Özel İdaresinde 12 milyon TL'lik ödenek bulunduğunu ifade eden Olcay, "Mersin Üniversitesi (MEÜ) Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Nida Naycı'nın hazırladığı proje çerçevesinde 30 kişilik ekiple başlatılan temizlik çalışmaları sürüyor. Asıl uygulamasına mayıs ayında başlanacak çalışmanın haziran veya temmuz ayında tamamlanması planlıyor. Görkemli ve önemli kalıntıların yer aldığı antik kentte ziyaretçi

sayısının yanında gezi süresini de artırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Bölgedeki bazı noktalara fonksiyon verilebileceğini dile getiren Olcay, "Bin yıl önce insanlar burada zeytinyağı üretiyorsa, bizimde burada bunu üretmemiz gerekir. Bunları burada canlandırmamız lazım. Öncelikli olarak gelen ziyaretçi sayısının arttırılması gerekiyor. Gelenlerinde gezi süresini uzatarak, buradan memnun bir şekilde ayrılmalarını sağlamalıyız. Onun için bir farkındalık oluşturmak gerekiyorsa, benzer antik kentlerde neler yapılmışsa bizde Mersin'de bunu yapmamız gerekiyor. Kültürel

varlıklarımızın korunmasını ve kaliteyi de aynı şekilde artırmak istiyoruz. Projenin tamamlanmasıyla tanıtım çalışmaları yoğun bir şekilde sürdürülecek" dedi.

İncelemelere; Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Prof. Dr Tamer Gök, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Şehircilik Kürsüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr Ruşen Keleş, Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe, MEÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Nida Naycı ve Mersin Müze Müdürü Songül Ceylan Bala katıldı.

TURİZMİN YENİ GÖZDESİ KANLIDİVANE OLACAK
TURİZMİN YENİ GÖZDESİ KANLIDİVANE OLACAK
TURİZMİN YENİ GÖZDESİ KANLIDİVANE OLACAK
TURİZMİN YENİ GÖZDESİ KANLIDİVANE OLACAK
TURİZMİN YENİ GÖZDESİ KANLIDİVANE OLACAK
İHA
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2011 Pazartesi 13:16:00
Güncelleme :24 Ocak 2011 Pazartesi 17:07:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?