5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Türk işadamlarına İspanya tanıtımı

TÜRK İŞADAMLARINA İSPANYA TANITIMI

İspanya Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşar Yardımcısı Carlos Ansandre Cornide, ülkelerinin sadece boğa güreşi ya da futbolla tanındığını ancak resmin bütününe bakıldığında çok geniş bir yapının ortaya çıkacağını, özellikle zengin üretim kaynaklarının yatırımcılara yeni ufuklar açtığını söyledi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından organize edilen 'Ülke Tanıtım Toplantıları' devam ediyor. Söz konusu oturumların son ayağında İspanya ele alındı. Mersinli ekonomi kurmaylarına İspanya'nın ekonomik ve sosyal yapısı hakkında bilgiler verilirken, yatırım imkanları da ele alındı. MTSO Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen tanıtım etkinliğine İspanya'nın Ankara Büyükelçisi Joan Clos, İspanya Ticaret Müşaviri Isaac Martin ve İspanya Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşar Yardımcısı Carlos Ansandre Cornide katıldı. Toplantıda ayrıca iki ülke arasında gerçekleştirilen karşılıklı ekonomik iş ilişikleri ve önümüzdeki süreçte yapılan programlamalar da görüşüldü.

İspanya'nın toplam dış ticaret hacminin 695 milyar dolar olduğunu ve açık bir ekonomiye sahip bir ülke olarak öne çıktığını kaydeden MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, İspanya'nın aynı zamanda Türkiye açısından oldukça önemli olduğunu kaydetti. Aşut, 2008 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 9 milyar dolara aştığını, bu dönemde İspanya'ya ihracatın 5.4 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, bu yılki ihracatınsa 1 milyar dolarlık bir artış gösterdiğini anlattı. İspanya'nın, Türkiye'yi yatırım yapılabilecek en önemli 10 ülke arasında değerlendirdiğine dikkat çeken Şerafettin Aşut, “İspanya Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye'ye yönelik bir strateji belgesi hazırlayarak, İspanyol firmalarının Türkiye'deki faaliyetlerinin desteklenmesine yönelik bir destek programını bu amaçla yürürlüğe koydu” dedi.

Mersin ile İspanya arasındaki dış ticaretin 2008 yılında ihracat bazında 139 milyon dolar, ithalat bazındaysa 180 milyon 723 bin dolar olarak gerçekleştiğinin altını çizen Aşut, ihracat kalemlerine bakıldığında tuz, kükürt, toprak ve taşlar, alçılar ve çimentonun ilk sırayı aldığını, bu ürünleri inorganik kimyasal müstahsallar, organik, inorganik bileşikler ile plastik ve plastikten mamullerinin takip ettiğini dile getirde. Aşut, “Mersin firmaları tarafından İspanya ile gerçekleştirilen dış ticaret bilgilerine baktığımızda; 2008 yılında 7 milyon 602 bin 316 dolar ihracat, 29 milyon 251 bin 765 dolar ithalat gerçekleşmiş olup, toplamda 36 milyon 854 bin 81 dolarlık dış ticaret gerçekleştirilmiştir” diye konuştu.

İspanya ile Türkiye arasında ekonomik ilişkiler geliştirilirken, tarihi ortaklıkların da göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizen Ekonomi ve Ticaret Müsteşar Yardımcısı Carlos Ansandre Cornide, “Herkes İspanya'yı sadece boğa güreşi yada futbolla tanır ama resmin bütününe bakıldığında çok daha geniş bir yapının olduğu görülecektir. İspanya'nın özellikle üretim kaynakları konusunda zenginliği yeni ufuklar açılmasına yardımcı olacaktır” diye konuştu. Cornide, İspanya'nın ekonomik krizden etkilenmesine rağmen yine de oldukça zengin bir ülke olduğunu vurgulayarak, yaşanan yoğun göçe rağmen 40.5 milyonluk bir nüfusa sahip olduğu bilgisini verdi.

TÜRK İŞADAMLARINA İSPANYA TANITIMI
İHA
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2009 Perşembe 17:07:04
Güncelleme :11 Aralık 2009 Cuma 11:32:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?