4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Türk Kızılayı 142 yaşında

TÜRK KIZILAYI'NIN 142. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ

Türkiye Kızılay Derneği Mersin Şube Başkanı Necmi Erdem, Kızılay'ın kurulduğu günden bu yana çok fazla yol kat ederek, tüm toplumu kucaklayan, bunu yaparken de ulusal ve uluslararası düzeyde de saygınlığını ve hizmet kalitesini sürekli geliştiren, 'insani yardım kuruluşu' olmayı başardığını söyledi.

Türk Kızılay’ının kuruluşunun 142. yıl dönümü nedeniyle şube yöneticileriyle ortak bir açıklama yapan Erdem, Kızılay'ın, 1868 yılından bu yana insan onurunun korunmasını ilke edinen, Türkiye'de ve dünyanın dört bir yanındaki ihtiyaç sahiplerini yalnız bırakmadığını vurguladı. Erdem, Şube Binası'nda düzenlediği toplantıda; Kızılay'ın savaş alanında yaralanan ve hastalanan askerlere, hiçbir ayrım gözetmeksizin yardım etme arzusundan doğduğunun altını çizdi.

İlk olarak; 'Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti' adı altında çalışmalarına başlayan Kızılay'ın, 1923 yılında Türkiye Hilal-i Ahmer Cemiyeti, 1935 yılında da Türkiye Kızılay Cemiyeti olarak faaliyetlerini sürdürürken, 1947 yılında Türkiye Kızılay Derneği adını aldığını anlatan Erdem, söz konusu kuruma 'Kızılay' adını da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün verdiğini hatırlattı. Erdem, Türk Kızılay’ının; ihtiyaç anında dayanışmanın, ıstırap anında şefkatin, farklılıklar karşısında hoşgörünün ve savaşın en kızgın anında da insanlığın, merhametin, tarafsızlığın, barışın, sevginin ve kardeşliğin simgesi olduğunu dile getirdi.

Kızılay'ın kurulduğu günden bu yana çok fazla yol kat ederek, tüm toplumu kucaklayan, bunu yaparken de ulusal ve uluslararası düzeyde de saygınlığını ve hizmet kalitesini sürekli geliştiren, 'insani yardım kuruluşu' olmayı başardığını ifade eden Necmi Erdem, "Türk halkının birlik ve beraberlik iradesinin ürünü olan Kızılay, 142 yıllık tarihine yakışır bir şekilde hem ülkemizde, hem de dünyanın farklı bölgelerinde çok çeşitli hizmetler sunmuştur. Afet, sağlık, sosyal hizmetler, gençlik, eğitim ve kan bağışı gibi birçok alanda yardımsever halkımızdan aldığı güçle ihtiyaç sahipleri arasında bir köprü vazifesi üstlenmiştir" dedi.

Türkiye'de tüm insanlık adına başlatmış olduğu kampanya ve projelerle Kızılay'ın, toplumun güç ve kaynaklarını harekete geçirerek, her zaman ve her koşulda muhtaç ve korumasız insanlara yardım ettiğini anlatan Erdem, bunun yanında her ne sebeple ortaya çıkarsa çıkın insan ıstırabını dindirmek ve insanlar arasındaki karşılıklı anlayışı, dostluğu, saygıyı, barışı ve işbirliğini geliştirerek, insan onurunu koruyan Kızılay'ın bu misyonunu da uzun yıllar sürdüreceğini vurguladı. Erdem, "İnsanlık, ayrım gözetmemek, tarafsızlık, bağımsızlık, hayır kurumu niteliği, birlik ve evrensellik gibi ilkelerimizden hiçbir zaman ödün vermeden, yardımsever halkımızın, üyelerimizin, gönüllülerimizin katkılarıyla Türk Kızılay’ını şanlı tarihine yakışır bir şekilde yönetmeye ve temsil etmeye çalışacağız" diye konuştu.

TÜRK KIZILAYI'NIN 142. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ
İHA
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2010 Cuma 12:04:05
Güncelleme :11 Haziran 2010 Cuma 13:20:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?