4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

'Türk Malı'nın güvenirliği artıyor

ORTADOĞU PAZARINDA 'TÜRK MALI'NIN GÜVENİRLİĞİ ARTIYOR

Türkiye'de ilk defa Mersin'de hazırlanan Tarım Master Planı kapsamındaki 'SWOT Analizi'ne göre, Türk malının Ortadoğu pazarındaki güvenirliği arttı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen 'Mersin Tarım Master Planı Stratejik Yönelim Toplantısı'nda, yapılan 'SWOT Analizi' sonuçları açıklandı. Maestro Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Gündüz, analiz çıktılarına dayanarak sektörün güçlü ve zayıf yönlerinin yanı sıra kent açısından görülen tehdit ve fırsatlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Tarım arazilerinin amaç dışı kullanılması, tarımsal ilaç kalıntıları ve bazı ürünlerin

ruhsatlandırılmamış olmasının sektör açısından bir tehdit unsuru olarak görüldüğünü anlatan Gündüz, gelişen teknoloji karşısında geleneksel üretim, hasat ve taşıma gibi alışkanlıkların aşılamaması, 'kalifiye eleman' olmaması, sera ve işleme tesislerinin yeterince modernize olmamasının da bir diğer tehdit unsuru olduğunu anlattı.

Üreticilerin bilinçsiz bir şekilde ilaç ve gübre kullandığına dikkat çeken Gündüz, yurtdışında mevcut pazar ağının geniş olmaması, riski yüksek olan belirli pazarlara bağımlılığın tehdit unsurları arasında yer aldığını belirtti. Gündüz, Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesine yapımı gündemde olan 'Akkuyu Nükleer Santrali'nin de önemli bir tehdit unsuru olarak algılandığına işaret ederek, üreticilerin finansal sorunları, finansman ihtiyacının gayri resmi kişi ya da kuruluşlarca karşılaması, çeşit

düzeyinde yurtdışı pazarlarına ayak uydurulamaması gibi durumların da tehdit faktörleri arasında gösterildiğini söyledi.

Örtü altında meyvecilik ile daha erkenci ürün yetiştirme olanakları sağlanması ve bu şekilde hasat periyodunun uzatılmasının sektördeki fırsatlardan biri olduğunu kaydeden Gündüz, "Sulama yatırımları yapılarak, henüz sulu tarım yapılmayan alanların bahçe bitkileri tarımına açılması, Alata Araştırma Enstitüsü ve Tarsus Toprak Su Enstitüsü'nün varlığı, tüccar ve ihracatçıların çok olması, tarım işçisi bulma kolaylığını da fırsatlar arasında gösterebiliriz" dedi.

Üretilen tarımsal ürün ve gıdaların çevre ülkelerdeki hedef pazarlara kolaylıkla gönderilebildiğinin altını çizen Gündüz, Ortadoğu pazarında 'Tük malı'na olan güvenirliğin artmasının da sektördeki önemli fırsatlardan biri olduğunu vurguladı. Özel ve kamuya ait gıda analiz laboratuvarlarının uluslararası standartlarda akreditasyona sahip olması ve yeterli teknik personelle altyapının mevcut olmasının da bir fırsat olarak görüldüğünü anlatan Gündüz, tarımsal girdi üretimine yönelik imkanların varlığı,

'Tarım Teknoparkı' ile 'Organize Tarım Bölgesi' çalışmalarının sektördeki fırsatları arttıracağını ifade etti. Gündüz, Çukurova Kalkınma Ajansı, Kırsal Kalkınma ve Avrupa Birliği projelerinden yararlanma olanaklarının yanı sıra tarım paydaşlarının düzenli aralıklarla bir araya gelebilmesinin fırsat olarak değerlendirildiğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2010 Cuma 14:12:05
Güncelleme :25 Haziran 2010 Cuma 18:01:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?