30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Türkiye Ortadoğu'yu besliyor

TÜRKİYE ORTADOĞU VE KUZEY AFRİKA'YI DA BESLİYOR

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) bünyesinde 2010 yılında gerçekleştirilen hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar ihracatı, yüzde 30'luk artışla bir milyar 46 milyon dolar seviyesine ulaştı. Söz konusu ihracatın da ağırlıklı olarak Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya yoğunlaştığı ifade edilirken, İtalya, Almanya ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerine de önemli oranlarda ihracat gerçekleştirildiği bildirildi.

Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahmut Arslan, AKİB tarafından aylık olarak yayımlanan 'Aktüel' adlı dergide kaleme almış olduğu yazısında 2010 yılını ihracat açısından değerlendirdi. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri olarak adlandırılan sektörün bitkisel yağdan çikolataya, makarnadan bakliyata kadar geniş bir gıda sektörünü temsil ettiğini vurgulayan Arslan, bu noktada da Türkiye'nin un ihracatında dünya birincisi, makarnada dünyanın 5. büyük ihracatçısı, 2. büyük ihracatçısı olduğunu anlattı.

"TÜRKİYE TÜM BAKLİYAT GRUPLARINDA DÜNYA ÜRETİMİNDE İLK 5'TE"

Türkiye'nin aynı zamanda da dünyanın sayılı bakliyat üretici ve ihracatçıları arasında bulunduğunu hatırlatan Arslan, "Tüm bakliyat gruplarında dünya üretiminin ilk 5'inde yer alan Türkiye, ihracatta Kuzey Amerika ve Ortadoğu ülkelerine yoğunlaşıyor. AKİB sorumluluk bölgesinde yer alan Karaman'ın merkez üssü olduğu bisküvi endüstrimiz, üretiminin yaklaşık üçte birini ihraç ediyor. Yılda ortalama 22 milyon ton rekolte elde edilen buğday üretimiyle de dünyanın ilk 7 ülkesi arasında yer alan Türkiye'de yaklaşık 750 un fabrikası bulunuyor. Bu fabrikalarda yıllık ortalama 14 milyon ton un üretilirken, bunun ihracata giden kısmıysa 3 milyon tonu geçiyor" dedi.

"SEKTÖRDEKİ ÜRETİM GÜCÜ İHRACAT RAKAMLARINA DA YANSIYOR"

Türkiye'nin sektördeki üretim gücünün, aynı zamanda da ihracatına da doğrudan yansıdığının altını çizen Mahmut Arslan, toplam ihracatın yüzde 3.62'sini karşılayan hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektöründeki ihracatın, 2010 yılında bir önceki 2009 yılına göre yüzde 12.7 oranında artarak 4.1 milyar dolar seviyesine ulaştığını açıkladı. AKİB çatası altındaki firmalarca gerçekleştirilen ihracatınsa, ülke ortalamasının üzerinde olduğunu belirten Arslan, buna göre 2009 yılında 803 milyon dolar olan ihracatın, 2010 yılında yüzde 30'luk bir artışla bir milyar 46 milyon dolara ulaştığı bilgisini verdi.

"2010 YILINDA 157 MİLYON İHRACAT YAPILAN IRAK EN ÖNEMLİ PAZAR"

Bölgede faaliyet gösteren firmaların, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da çok güçlü pazarları olduğuna dikkat çeken Arslan, bunun yanında İtalya, Almanya ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerinde de önemli miktarlarda ihracat yapıldığına işaret etti. Geçtiğimiz yıl 157 milyon dolarlık ihracat yapılan Irak'ın, Türkiye açısından en önemli pazar olduğunu savunan Arslan, "Savaş sonrasında yaralarını sarmaya çalışan Irak'ta firmaların çok atak davranarak, önemli bir yer edindiler. 2010 yılının son döneminde Kuzey Irak'ta organize edilen 'Agro Food Fuarı' da bu başarının devam edeceğinin tescillenmesi oldu. Irak'tan sonra 105 milyon dolar ihracatla Suriye ve 94 milyon dolarlık ihracatla da Suudi Arabistan önemli ihraç adreslerimiz olarak öne çıkıyor" diye konuştu.

Son dönemlerde Sudan ve Bangladeş gibi yeni pazarların da güçlendiğini dile getiren Arslan, Avrupa'ya ihracatın arttırılması için çalışmaların da sürdürüldüğünü anlattı.

"BÖLGENİN EN ÖNEMLİ İHRAÇ ÜRÜNÜ: KIRMIZI MERCİMEK"

AKİB çatısı altında faaliyet gösteren firmaların, sektörün hemen her kaleminde üretim yaptığını hatırlatan Mahmut Arslan, 2010 yılında da bölgenin en önemli ihraç ürünlerinden biri olarak öne çıkan kırmızı mercimeğin en önde yer aldığı bilgisini verdi. Arslan, açıklamasını da şöyle sürdürdü:

"171 milyon dolarla en büyük hacimli ihracat kalemimiz kırmızı mercimek. Onu 109 milyon dolarla buğday, 73 milyon dolarla arpa, 67 milyon dolarla da un takip ediyor. Bunların yanında makarnadan margarine, çikolatadan diğer tüm bakliyat çeşitlerine kadar geniş bir yelpazede ihracat gerçekleştiriliyor. 2011 yılında da sektörde faaliyet gösteren firmaların bu başarısının katlanarak artacağına inanıyorum."

TÜRKİYE ORTADOĞU VE KUZEY AFRİKA'YI DA BESLİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2011 Cumartesi 15:51:05
Güncelleme :12 Şubat 2011 Cumartesi 18:29:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?