2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Türkiye-Suriye ilişkileri masaya yatırıldı

Mersin’de, Suriye ile Türkiye arasındaki ortak çalışma koşullarının oluşturulmasına yönelik düzenlenen toplantıda, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler masaya yatırıldı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından düzenlenen "Suriye Ülke Bilgilendirme ve Ortak Çalışma Koşulları Oluşturma" konulu konferans, MTSO Toplantı Salonu’nda yapıldı. İki ülkenin iş adamları, meslek örgütü temsilcileri ile resmi yetkililerinin katıldığı konferans, 3 oturumda gerçekleştirildi. "Suriye Pazarına Genel Bakış", "Suriye-Türkiye Ekonomik İlişkileri Hakkında Genel Değerlendirmeler ve Arap Ortak Pazarı" ile "Örnek Yatırımcıların Suriye Pazarındaki Deneyimi" başlıklı oturumlarda Suriye iş dünyası Mersinli iş adamlarına tanıtıldı. Toplantının açılışında konuşan Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Genel Sekreteri Selami Gedik, iki ulus arasındaki ilişkilerin 7 bin yıl öncesine dayandığını söyledi. Gedik, bu ilişkiyi "7 bin yıldır aynı güneşin altında çamaşır kurutuyoruz" sözleriyle tanımladı.

Türkiye-Suriye ekonomik ilişkilerinin henüz istenen düzeyde olmadığını belirten Selami Gedik, "Ticaret hacmimiz şu anda 850 milyon dolar civarında. Hedefimiz 2 milyar dolar. Mersin-Suriye ilişkilerini geliştirme amaçlı girişimler var. Mersin-Lazkiye ilişkileri bunun örneği. Mersin-Lazkiye arasında feribot seferi konması için yürütülen hazırlıklar sürüyor. Suriye’de çok ciddi bir ticari kültür var. Ticarette çok deneyimliler. Biz ticareti son 20 yılda öğrendik. Geleneksel olarak çiftçi ve askeriz. İki ülke birlikte kalkınmalıyız" dedi. Gedik, Türkiye-Suriye ilişkilerini "Komşu komşunun külüne muhtaçtır" sözüyle özetledi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadri Şaman da, konuşmasına iki ülke ilişkilerinin tarihçesiyle başladı. Geçmişte iyi olmayan ticari ilişkilerin son iki yıldaki girişimlerle ilerlediğini belirten Şaman, özellikle Mersin-Lazkiye ilişkilerinin gelişimi hızlandırdığına dikkat çekti. Türkiye’nin Suriye’ye 407 milyon dolarlık ihracat yaptığını, buna karşın 413 milyon dolarlık ithalatın bulunduğunu belirten Şaman, Serbest Ticaret Anlaşması’nın imzalanmasıyla bu rakamların artacağını kaydetti. Şaman, ikili ilişkileri geliştirmeye yönelik tüm çabaların ardında dost ve kardeş iki ülkenin birlikte kalkınması isteğinin yattığını ifade etti.

Toplantının son açış konuşmasını, Türkiye-Suriye İş Konseyi eş başkanları yaptı. Konseyin Türk Başkanı Turgut Doyran, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirecek olan serbest ticaret anlaşmasının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 22-23 Aralık’ta yapacağı Suriye ziyareti sırasında imzalanmasının beklendiğini söyledi. Ülkeler arasındaki iyi komşuluk ilişkilerinin ekonomik ve sosyal ilişkilerle güçleneceğini belirten Doyran, bunun temellerinin Suriye Devlet Başkanı Başer Esad’ın Türkiye ziyareti sırasında atıldığını ifade etti.

Suriyeli Bahaeddin Hasan ise, AB yolundaki Türkiye’nin Suriye ve diğer komşu ülkeler için öneminin çok büyük olduğunu söyledi. AB ile 17 Aralık’ta Türkiye’nin yapacağı görüşmeyi yakından takip ettiklerini kaydeden Hasan, "Türkiye’deki iş adamı arkadaşlarıma Suriyeli iş adamları ile işbirliği yapmaları için çağrıda bulunuyorum. 2005 yılının başında Arap Ortak Pazarı oluşacağına dikkat çekmek isterim. Arap ülkeleri arasında gümrük vergisi kalmayacaktır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2004 Cuma 15:38:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?