5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Türkiye'nin 'Dil derlemi' MEÜ'den

Mersin Üniversitesi (MEÜ), Türkiye'nin en büyük dil derlemini gerçekleştirecek. 50 milyon sözcüğü içerecek olan derleme, ulusal ve uluslararası kullanıcılara da üniversitenin resmi internet sitesinde 'ücretsiz' olarak sunulacak.

MEÜ Fen-Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Dilbilimi Programı tarafından hazırlanan, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) desteğiyle de 15 Ekim 2008 tarihinde hayata geçirilen; 'Türkçe Ulusal Dil Derlemi Projesi' kapsamında üniversite bünyesinde 'Veri Giriş ve Denetim Laboratuarı' açılacak. Altyapısı tamamlanan laboratuarın açılışıysa 21 Ocak Salı günü MEÜ Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın tarafından gerçekleştirileceği bildirildi.

'Türkçe Ulusal Derlemi Projesi' ile ilgili olarak MEÜ'den yapılan açıklamadaysa söz konusu derlemenin; öğretim üyeleri, proje bursiyerleri, yüksek lisans öğrencileri ve 100'e yakın gönüllü lisans öğrencisinin özverili çalışmalarıyla oluşturulacağı kaydedildi.

1990-2008 Dönemi'ni kapsayacak olan derlemenin, aynı zamanda da 50 milyon sözcüklük yazılı ve sözlü veriyi içereceğine dikkat çekildi. Belirtilen dönemde yayımlanan 18 farklı metin türünden derlenen ve Türkçe'nin tüm kullanım olanaklarını örneklerle gösteren derlem tamamlandığında da; ulusal ve uluslararası tüm kullanıcılara üniversitenin resmi internet sitesi üzerinden ücretsiz olarak sunulacağı kaydedildi.

223 bin TL'lik bir bütçeye sahip olan 'Türkçe Ulusal Dil Derlemi Projesi' ile ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bir benzeri Ortadoğu Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan ve 2 milyon sözcük kapasiteli derlemden daha geniş bir veritabanına sahip olacak olan 'Türkçe Ulusal Derlemi', değişik alanlarda çalışan araştırmacılara, derlem üzerinden dilimizin değişik özelliklerini sorgulayabilecekleri, farklı alanlara ilişkin sorgularını bütünleştirerek sayısal sonuçlarını da alabilecekleri kullanıcı dostu bir arayüzüyle hizmet verecek."

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2009 Perşembe 18:44:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?