2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Türkiye'nin ilk Alzheimer kampı!

Alzheimer Eğitim Kampı, Türkiye'de ilk defa Mersin'de gerçekleştiriliyor. 6 Ekim'de başlayan ve 12 Ekim'e kadar devam edecek kampa Türkiye'nin yanı sıra Almanya ve Fransa'dan 25 hasta ile birlikte toplam 40 hasta yakını katılıyor.

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Kapızlı beldesinde yer alan Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Dinlenme Tesisleri'nde gerçekleştirilen kamp kapsamında; belirli bir evreye ulaşmış olan alzheimer hastalarına bir yandan eğitim verilirken, diğer yandan da hastalıklar rehabilite edilmeye çalışılıyor.

Kampa katılan hasta yakınları ise düzenlenen sempozyumla birlikte alzheimer hastalığına yönelik temel bilgiler veriliyor. Alanında uzman toplam 30 öğretim üyesi tarafından gerçekleştirilen seminerler devam ederken, hasta yakınları da sohbet toplantılarıyla birlikte spor egzersizleri bir başka deyişle de yoga yapıyor, Yeşilçam'ın bir dönemin ünlü filmlerini izleme fırsatı buluyor.

Kampla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Alzheimer Derneği Mersin Şubesi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Aynur Özge, kampın amacının hastalarla birlikte hasta yakınlarının bir haftalık bir süreç içerisinde de olsa birlikte yaşamayı öğretmek olduğunu söyledi.

Özge, bununla birlikte karşılaşılan sorunları saptayarak, çözüm üretmeye çalıştıklarını ifade ederek, "Sadece hastalığın nedenlerini değil, alzheimer hastalığının her aşamasını anlatıp, karşılaştıkları sorunları anlamaya ve bununla birlikte çözüm üretmeye çalışıyoruz. Kampta kaldıkları süre içerisinde hem hastalarla, hem de hastalıklarla dost olunmasını sağlamak istiyoruz. Bunun yanında hasta ve hasta yakınlarının; daha donanımlı ve güçlü olmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Bunu başarabilirsek kamp da amacına ulaşmış olur" dedi.
Kamptan olumlu sonuçlar almaları durumunda organizasyonun önümüzdeki dönemde de devam edeceğinin bilgisini veren Aynur Özge, bu noktada da pozitif geri bildirimler aldıklarını da sözlerine ekledi.

Alzheimer Derneği Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Zuhal Karamehmet ise tıpla herhangi bir ilgisinin olmamasına karşın bir alzheimer hastası yakını olarak dernek çalışmaları aldığına dikkat çekti. Karamehmet, alzheimer hastalarının ve hasta yakınlarının ne tür sorunlarla karşılaştığını çok iyi bildiğini, bu nedenle de kendilerine yardımcı olmaya çalıştığını belirterek, 'Alzheimer Eğitim Kampı'nın da başarıyla tamamlanması için çabaladıklarını dile getirdi.

Kampın Türkiye'de ilk defa organize edildiğini hatırlatan Karamehmet, kampın hastalara sosyalleşme imkanı tanıdığını ve her gün değişik konularda da eğitim çalışmalarının gerçekleştirildiğini söyledi. Alzheimer hastaları için 'Gündüz Bakım Evleri Projesi'ni de hayata geçirmeye çalıştıklarına işaret eden Karamehmet, konuyla ilgili olarak da Mersin Üniversitesi ile gerekli protokolün imzalandığını, gerekli arsa tahsisinin de yapıldığının dile getirdi.

Kampla birlikte hasta ve hasta yakınlarını bilgilendirmenin yanında alzheimerin toplumda bilinirliğinin arttırılması olduğuna dikkat çeken Alzheimer Derneği Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Sevgi Yanpar da, kampın son derece verimli geçtiğini kaydetti.

Organizasyon Sorumlusu Ülkü Esen ise şu anda kampta 25 hasta, 40 hasta yakınının yanı sıra 35 de personel olmak üzere toplam 100 kişinin yer aldığının bilgisini verdi. Esen, kampın oldukça verimli geçtiğini ve hastaların da önemli aşama kaydettiğini de sözlerine ekledi.

3 yıldan bu yana alzheimer hastalığıyla mücadele eden 77 yaşındaki Ayhan Perdeli ile 5 yıldır hastalığıyla savaşan 80 yaşındaki İlhan Alaettinoğlu da kampın kendileri açısından oldukça güzel geçtiğini ve beklentilerinin üzerinde bir süreci yaşadıklarını ifade etti. Hasta yakını Yaşar Koçtaş da kampla birlikte hastalıkla ilgili bilgi ve birikimlerinin arttığını söyledi.

Alzheimer Derneği Mersin Şubesi tarafından organize edilen 'Alzheimer Eğitim Kampı'na İstanbul'dan 6, Ankara'dan 5, Eskişehir'den 2, Hatay'dan 2, İskenderun'dan 2, Adana'dan 1 hasta ve hasta yakının yanı sıra Almanya ve Fransa'dan da bir Alzheimer hastası katılıyor. Söz konusu kampta Mersin'den de 40 hasta ve hasta yakını bulunuyor. Kamp kapsamında tedavileri de sürdürülen hastalar, sabah erken saatte kalkıp hep birlikte kahvaltı yapıyor, sonrasında da sabah sohbetleri gerçekleştiriyor. Yakınları eğitim seminerlerine katılırken, alzheimer hastaları sahil kenarında spor egzersizleri yapıyor. Her akşam katılımcılar için eğlence programları organize ediliyor. Hastalara yoganın yanı sıra resim eğitimi de veriliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 11:20:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?