4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Türkiye'nin 'tohum' sorunu yok

TÜRKİYE'NİN 'TOHUM' SORUNU YOK

Türkiye Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Mete Kömeağaç, Türkiye'de her yıl 70'e yakın tarla ve sebze bitkisinin binlerce çeşidine ait tohumluk üretildiğini ifade ederek, bugün Türkiye'nin tohumluk sorunu olmadığını söyledi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Forza Fuarcılık tarafından organize edilen ve bu yıl beşincisi gerçekleştirilen 'Uluslararası Tarım Fuarı'na katılmak üzere kente gelen Kömeağaç, son yıllarda Türkiye'de tarım ve tarım teknolojilerinin gelişmesi, bu yapıya paralel olarak da tarım ürünlerinde kalite ve standardizasyonun önem kazanmasıyla birlikte; gelişen teknolojinin sergilenmesi, yakından takip edilmesi ve tarıma kazandırılması noktasında tarım fuarı organizasyonlarının önemli bir misyon üstlendiğini vurguladı.

Türkiye'de ekonominin diğer sektörlerinde olduğu gibi son yıllarda tarımsal ürün ve tarımsal girdi ticaretinde de kayda değer artışlar yaşandığına dikkat çeken Mete Kömeağaç, "Türkiye, dünyanın sayılı tarım üreticileri arasında yer alıyor. Örneğin; domateste dünya üçüncüsüyüz, turşuluk hıyarda dünya birincisiyiz. Bu sebeple yeni tarımsal girdi ve teknolojilere olan ihtiyacımız da her geçen gün artarak çeşitleniyor" dedi. Türkiye'nin aynı zamanda önemli bir işlenmiş ve işlenmemiş tarım ürünleri ihracatçısı

olduğunu dile getiren Kömeağaç, tüm bunların yanında Mersin'in tarım ürünleri ihracatında önemli bir merkez haline geldiğini savundu.

Türkiye'deki tohumculuk sektörünün, yeni ve gelişme halinde bir sektör olduğunu ifade eden Kömeağaç, 1980'li yılların ortalarında sektörde ilk özel firmaların kurularak faaliyetlerine başladığını anlattı. Sektörün, dünya ölçeğinde önemli bir gelişme gösterdiğini ve bugün dünyanın ilk 15 tohumculuk endüstrisi arasında Türkiye'nin de yer aldığını dile getiren Kömeağaç, bu noktada da ülke endüstrisinin son derece dinamik ve gelişme potansiyeli yüksek bir endüstri olarak öne çıktığını belirtti.

"YERLİ TOHUM ÇEŞİDİ GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR"

Türkiye'de tohumculuk endüstrisinin özellikle üretim sürecinde kullanmış olduğu teknoloji ve ürettiği bitki çeşitlerine ait kaliteli tohumlarıyla dikkat çektiğini anlatan Kömeağaç, her yıl 70'e yakın tarla ve sebze bitkisinin binlerce çeşidine ait tohumluklar üretildiği bilgisini verdi. Kömeağaç, sektörün bir yandan yurt dışına ıslah edilmiş, en yeni ve en üstün çeşitlerini ithal ederken, diğer yandan da yerli çeşitler geliştirme çabalarını da arttırarak sürdürdüğünü dile getirdi.

Kömeağaç, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Başta çağdaş, ileri ve güçlü bir tohumculuk endüstrisinin varlığı, özel sektörün dinamizmi ve Türk girişimciliğinin atağıyla üretimini yaptığı yeni ve üstün bitki çeşitleri, dünya ölçeğinde takdir görmüş yüksek tohum kalitesi, yılların sağladığı tohumluk dış ticaret tecrübesi, nitelikli insan gücü kaynakları ve uzmanlaşmış firmalarıyla Türkiye, tohumculuk endüstrisi bölgesinde her zaman dikkate alınmaya değer bir konumdadır."

Bugün gelinen noktada Türkiye'nin, yüksek teknolojilerle donanmış ileri bir tohumluk işleme kapasitesine sahip olduğuna işaret eden Mete Kömeağaç, Türkiye'de tohum sorunu da olmadığını vurguladı.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Mart 2010 Perşembe 11:15:05
Güncelleme :4 Mart 2010 Perşembe 12:34:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?