5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Türkler Irak'ta aradıklarını bulamadı

TÜRK İŞ ADAMLARI IRAK'TA ARADIKLARINI BULAMADI

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Irak'ın Türkiye açısından çok büyük bir pazar olduğunu ve bu pazardan asla vazgeçilemeyeceğini söyledi. Aşut, Irak'taki fuarda Türk iş adamları olarak devletin kendilerini yalnız bıraktığını, bu sebeple rahat hareket edemediklerini, bunu da dış ticaret zaafı olarak yorumladıklarını kaydetti.

Irak'ta 7 yıl aradan sonra ilk defa düzenlenen ve 36'ıncısı gerçekleştirilen 'Bağdat Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı'nı değerlendiren Şerafettin Aşut, fuara toplam 44 Türk firmasının katıldığını hatırlatarak, organizasyona Türkiye'nin yanında İran, Brezilya ve Fransa'dan gelen firmaların da katıldığını anlattı. Aşut, başta müteahhitlik ve mühendislik hizmetleri olmak üzere yapı ve inşaat malzemeleri, petrol-doğalgaz sanayi ekipmanları, bakliyat, hububat olmak üzere toplam 25 ayrı

kategoride düzenlenen fuarın, dev bir organizasyon olarak öne çıktığını dile getirdi.

Türk firmaları bizzat işletme sahipleri tarafından temsil edilirken diğer ülkelere bağlı firmalarınsa Iraklı temsilcileri tarafından fuarda tanıtıldığını kaydeden Aşut, Fransa'nın oldukça aktif hareket ederek önemli ticari bağlantılar kurduğunu vurguladı. Aşut, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın Irak'ta olmalarına rağmen fuarı ziyaret edip de kendilerine destek vermediklerini, bu sebeple Türk iş adamlarının kendilerini yalnız hissettiklerini ifade

etti.

Aşut, "Devletimiz bizi orada yalnız bıraktı. Eğer fuar öncesinde bize 'Fuarı desteklemiyoruz' denilseydi biz de organizasyona katılmazdık. Ama bu söylenmedi, tam aksine 'Krizde komşularınızla iş yapacaksınız. Bunu yaparsanız krizi daha rahat atlatabilirsiniz' denildi. Biz de Mersin olarak fuara katılıp orada aktif bir rol oynamaya çalıştık. Irak pazarı, korkulacak bir pazar değil. Biz savaştan önce de Irak'ta iş yapıyorduk, savaş döneminde de Amerikalılarla iş yaptık" dedi. Fuarda Türkiye'nin Bağdat

Büyükelçisi'ni yanlarında görememenin kırgınlığını dile getiren Aşut, büyükelçinin fuara katılıp aktif bir rol üstlenmiş olması halinde Iraklı devlet firmalarıyla çok daha rahat iş bağlantıları kurabileceklerini iddia etti.

"IRAK BÜYÜK BİR PAZAR VE BİZ BU PAZARDAN ASLA VAZGEÇEMEYİZ"

Aşut, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Fuarın ilk günü Fransa Ticaret Bakanı geldi, Iraklı yetkililerle ticari anlaşmalar imzalayıp gitti. İyi de bir iş aldılar. Ama biz Türk iş adamları olarak rahat hareket edemedik. İstediğimiz iş bağlantılarını kuramadık. Bu durumu Türkiye'nin dış ticaretteki eksikliği olarak yorumluyoruz. Bu bölgede biraz daha aktif olmalıyız. Irak'ta yapılacak olan seçimlerin ardından bölgenin daha güvenli hale gelip, yatırım açısından da cazip olacağını tahmin ediyorum. Çünkü Irak bizim için çok büyük bir pazar ve biz bu pazardan asla vazgeçemeyiz."

Irak'ın yeniden yapılanması noktasında özellikle inşaat sektöründe faaliyet gösteren Mersinli firmaların daha aktif olması ve süreci iyi değerlendirmesi çağrısında bulunan Aşut, bu sebeple de bölgede yaşanan gelişmelerin yakından takip edilmesini istedi. Fransa'nın Irak'ta yapmış olduğu ticari anlaşmalarla birlikte Türkiye'nin adeta taşeron pozisyona düştüğünü ileri süren Aşut, "Fransa'nın almış olduğu işin taşeronluğunu büyük bir ihtimalle orada Türk firmaları üstlenecek. Aslında işi alan biz olmalıydık" diye konuştu.

Irak'ta yaşanan siyasi gelişmeleri de değerlendiren Aşut, özellikle Sünnilerle Şiilerin birleşmesinin Türkiye açısından oldukça olumlu bir tabloyu ortaya koyduğunu savunarak, bölgede yapmış oldukları temaslarda şu anda yönetimde olan liderlere bölge halkının artık eskisi kadar sıcak bakmadığı yönünde izlenimler edindiklerini anlattı. Aşut, tüm bu tablonun da umutları 15 Ocak 2010'da yapılacak olan seçimlere bağladığını, eğer bugün var olan iradenin söz konusu seçimlerde etkili olması halinde Irak'ta her şeyin değişeceğini ve daha istikrarlı ve güvenli bir yapıya kavuşacağını, ancak tam da bu noktada Amerika'nın tavrının önemli olduğunu söyledi. Irak pazarından oldukça umutlu olduklarını ve gelecekte çok daha iyi sonuçlar alacaklarına inandığını ifade eden Aşut, önümüzdeki süreçte bölgede yeni gelişmeler yaşanacağını da sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2009 Pazartesi 11:21:01
Güncelleme :9 Kasım 2009 Pazartesi 20:55:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?