5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

'TÜRKSOY Opera Günleri' başladı

Mersin Devlet Opera ve Balesi'nin (MDOB) ev sahipliğinde gerçekleştirilen, '12. Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY) Opera Günleri' başladı.

Kültür Merkezi'ndeki programda, ünlü Kazak Destanı 'Kız Jibek' operasından kısa bir bölüm sahnelenirken, ayrıca Türkçe konuşan 9 ülkeden birer sanatçının katılımıyla MDOB Orkestrası eşliğinde konser verildi.

TÜRKSOY Genel Müdür yardımcısı Doç. Dr. Fırat Purtaş, konser öncesi yaptığı konuşmada, TÜRKSOY'un kurulduğu 1993 yılından itibaren TÜRKSOY Opera Günleri'ni başlattığını belirterek, 1994'de Mersin'de başlatılan bu etkinliğin, 2003 yılına kadar aralıksız devam ettiğini, kısa bir aranın ardından geçen yıl yeniden başladığını kaydetti.

Purtaş, bu yıl 12'ncisi gerçekleştirilen etkinliğe devam edeceklerini bildirdi. TÜRKSOY Opera Günleri'nin, geçen yıl Azerbaycanlı ünlü besteci Üzeyir Hacıbeyli'nin, 'Leyla ile Mecnun Operası'nın 100. yılına adandığını anımsatan Purtaş, bu yıl ise, Kazakların ünlü destanı 'Kız Jibek'in 500. yılına ithaf edildiğini söyledi.

Konserin ilk bölümünde rejisörlüğünü Gafiz Asımov'un yaptığı, Gabit Musperov'un müziğini, Evgeniy Brusilovskiy'in librettosunu yazdığı ve Gülsüm Ebdirova'nın piyanoda yer aldığı operada, Balaban Cuabeva, Murat Çalabayev ve Talgat Kuzenbayeva baş rolleri paylaştı. İkinci bölümde ise, opera sanatçıları zengin bir repertuvarla sanatseverlerin karşısına çıktı. Elşad Bagirov yönettiği MDOB orkestrasında, Marina Kvlividze baş kemancı olarak görev aldı.

Etkinliği Mersin Vali yardımcısı Mehmet Suphi Olcay, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süha Aydın, Emniyet Müdürü Arif Öksüz ve çok sayıda sanatsever izledi.
Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Başkurdistan, Hakas, Tataristan, Gagauz ve KKTC'nden sanatçıların yer aldığı konser, 27 Eylülde KKTC'nin Girne kentinde, ardından İstanbul Devlet Opera ve Balesi orkestrasının eşliğinde İstanbul'da sahnelenecek.
 

İHA
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2009 Cuma 13:23:41
Güncelleme :25 Eylül 2009 Cuma 13:26:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?