2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

TÜRKSOY Opera Günleri başladı

Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY) tarafından bu yıl 11.'si gerçekleştirilen 'Opera Günleri' başladı.

5 yıl aradan sonra yeniden düzenlenen, '11. TÜRKSOY Opera Günleri'nin ilk ayağı olan Mersin'de bir konser verildi.

Türk operasının ilk eseri olarak gösterilen Azerbaycanlı dahi bestekar Üzeyir Bacıbeyli'nin ölümsüz eseri 'Leyla ve Mecnun' adlı operanın sahnelenişinin 100. yılına atfedilen etkinlikler kapsamında 10 ülkeden gelen toplam 23 sanatçı aynı sahneyi paylaştı.

Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinliğe Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, TÜRKSOY Genel Müdürü Düysen Kaseinov, Kazakistan Abay Devlet Opera ve Balesi Akademik Genel Müdürü Ercan Abdurrahmanov, Maldıbayar Kırgız Milli Opera ve Balesi Genel Müdürü Bolat Osmanov ve çok sayıda sanatsever katıldı.

Konser öncesinde bir konuşma yapan, TÜRKSOY Genel Müdürü Düysen Kaseinov, Türk dünyasının sanatını içeren tüm uluslararası etkinliklere destek olma gayreti içerisinde olduklarının altını çizerek, Türk sanatçıların birliktelikleri sayesinde ülkeler arası ilişkilerin güç kazanacağına söyledi. Kaseinov, konuşmasının ardından '11. TÜRKSOY Opera Günleri'ne katkı ve destek sunan kurum ve kuruluşlara da bir teşekkür plaketi sundu. Konuşmaların ardından da konsere geçildi.

Konserde ilk olarak Üzeyir Bacıbeyli'nin ölümsüz eseri 'Leyla ve Mecnun Operası' seslendirildi. Orkestra Şefliğini Ali Hoca'nın üstlenmiş olduğu konserde Azerbaycanlı sanatçılar Nezaket Teymurova ve Mensum İbrahimov, yöresel kıyafetleriyle sahneye çıktı ve operanın ilk sahnelendiği 1908 yılını yaşatmaya çalıştı.

Sonrasında da Tataristan, Gagavuz Yeri, Kazakistan, Kırgızistan, Başkurdistan, Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Türkiye'den etkinliğe katılan sanatçılar, Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) Orkestrası işleğinde besteler seslendirdi. İki bölümden oluşan etkinliğe 10 ülkeden toplam 68 sanatçının katıldığı bildirildi.

LEYLA VE MECNUN OPERASI SERGİSİ

Öte yandan, '11. TÜRKSOY Opera Günleri' kapsamında Kültür Merkezi'nde 10 ülkeden gelen toplam 23 sanatçının katılımıyla bir konser düzenlendi. Azerbaycanlı dahi bestekar Üzeyir Bacıbeyli'nin ölümsüz eseri; 'Leyla ve Mecnun' adlı operanın sahnelenişinin 100. yılına atfedilen etkinlikler kapsamında bir de fotoğraf sergisi açıldı. Kültür Merkezi Fuayesi'nde meraklısının beğenisine sunulan sergide, 'Leyla ve Mecnun' adlı operanın ilk sahnelendiği 1908 yılına ait toplam 30 fotoğraf karesi yer aldı. Serginin açılışını ise Mersin Valisi Hüseyin Aksoy ile TÜRKSOY Genel Müdürü Düysen Kaseniov birlikte gerçekleştirildi.

1907 yılında yazılan ve 12 Ocak 1908 yılında Bakü'de Tağıyev Tiyatro Binası'nda ilk gösterimi yapılan 'Leyla ve Mecnun' operası ile Azerbaycan müzik-kültür tarihinde yeni bir dönem başladığına dikkat çeken Düysen Kaseinov, aynı zamanda da Müslüman Şarkı'nda operanın da temellerinin atıldığını söyledi. Kaseinov, eserin Türk halklarının müzik kültürü tarihinde de ilk milli opera örneği olarak da yerini aldığını belirtti.

Bu arada '11. TÜRKSOY Opera Günleri'nin ikinci ayağında 14 Eylül Pazar günü Girne'de, 15 Eylül'de de KKTC'de yer alan Bellapais'te bir konser verileceği öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2008 Cuma 16:08:57
Güncelleme :12 Eylül 2008 Cuma 16:15:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?