5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Türk'ten 'Roman açılımı'

TÜRK'TEN 'ROMAN AÇILIMI'

Mersin'in merkez ilçe Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, kentte Romanların yoğun olarak yaşadığı mahalleleri ziyaret ederek, onların sorun ve sıkıntılarını dinledi.

Turgut Reis Mahallesi'nde faaliyet gösteren Romanlar Sosyal Kültür Dostluk ve Dayanışma Derneği'ni ziyaret ederek, burada dernek yöneticileri ve mahalle sakinleriyle bir araya gelen Fazıl Türk, Romanların, Mersin kültür mozaiğinin önemli bir parçası olduğunu vurguladı ve bu kültürül yaşatılması noktasında da gereken desteği vereceğini dile getirdi. Türk, Romanların kendi kültürlerini yaşatabilecekleri ve bunun yanında geleneksel işlerini sürdürebilmelerine imkan tanıyan; 'Roman Kültür Merkezi Projesi'ni hayata geçireceklerini açıkladı.

Belediyenin yeni personel istihdam etme şansı olmadığına da değinen Türk, "Belediye olarak işçi almamız ne yazık ki mümkün değil. Bize bağlanan 8 beldeden gelen personelle birlikte yasanın belirlediği personel giderinin çok üzerindeyiz. Ama tüm insanların evlerine ekmek götürebilmesi açısından, üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Bizim için insan insandır. Farklılıklarımız zenginliğimizdir. Bu zenginliğimizi kucaklamazsak, ülkemiz gelişmiş ülkelerin seviyesine ulaşamaz" dedi.

Romanların istihdam edilebilmesi noktasında hazırlayacakları projeleri de kendilerine ulaştırılmasını talep eden Fazıl Türk, konuşmasını da şöyle sürdürdü; "Biz ezilenin derdinden anlıyoruz. Bu insanlarımızın suistimal edilmesine de asla izin vermeyiz. Bize ulaştıracağınız projelerinizi de teknik arkadaşlarımızla görüşeceğiz. Başkasının haklarını çiğnemeden, rahatsızlığa yol açmadan ve yasal çerçevede olmak kaydıyla ne gerekiyorsa yerine getiririz."

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Romanlar Sosyal Kültür Dostluk ve Dayanışma Derneği Başkanı Cemal Moğultekin de, Roman toplumunun büyük beklenti içerisinde olduğunu ifade etti. Cemal Moğultekin, 2004 yılında kurulan derneğin temel amacının; Roman toplumunun daha iyi bir yaşam koşullarına kavuşturulması olduğunun altını çizerek, bu kapsamda da Türkiye genelinde oldukça önemli bir hareketin başladığına da inandığını söyledi. İnsanların başını sokabileceği bir ev ve geçimini sağlayabileceği bir işten başka beklentisinin olmadığına dikkat çeken Moğultekin, bununla ilgili olarak da Romanların bir arada ve birlikte yaşayabileceği kalıcı bir konuta ihtiyaç duyduklarını anlattı.

Konuşmaların ardından Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, Dernek Başkanı Cengiz Moğultekin ile birlikte Turgut Reis Mahallesi'nde incelemelerde bulundu. Mahalle sakinleriyle de ayak üstü sohbet eden Fazıl Türk, dernek merkezinin yapılması düşünülen alanı da inceleyerek, teknik anlamda uygun olması ve herhangi bir yasal engel bulunmaması halinde gereken desteği verebileceklerini açıkladı.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2009 Pazartesi 16:48:04
Güncelleme :16 Kasım 2009 Pazartesi 17:35:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
murtazaa IP: 62.212.237.xxx Tarih : 17.11.2009 10:49:36

helal olsun be acilimsiz sahaya hayir:)