3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

TÜRSOY Opera Günleri 11 Eylül'de

Mersin, Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRSOY) tarafından bu yıl 11.'si gerçekleştirilecek olan 'Opera Günleri'ne ev sahipliği yapacak.

11 Eylül'de başlayacak ve 3 gün sürecek olan etkinliğe 10 ülkeden toplam 23 sanatçı katılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı işbirliğinde düzenlenecek olan organizasyon, 'Leyla ve Mecnun' adlı operanın sahnelenişinin 100. yılına ithaf edildiği bildirildi.

Mersin'in yanı sıra KKTC'yi de kapsayacak etkinliklerle ilgili olarak açıklamalarda bulunan, TÜRKSOY Genel Müdürü Düysen Kaseinov, etkinliğin Türkiye'de ilk defa 1993 yılında gerçekleştirildiğine dikkat çekti.

Kaseinov, Türk opera tarihinin başlangıcı olarak kabul edilen 'Leyla ve Mecnun' adlı operanın sahnelenişinin 100. yılının, kendilerine bu yıl ki etkinlikler için ilham verdiğini söyledi. Azerbaycan'ın dahi bestekarı Üzeyir Hacıbeyli'nin Leyla ve Mecnun Operası'nın, 1908 yılındaki ilk gösteriminin Türk müzik tarihinde önemli bir mihenk taşı olduğunu vurgulayan Düysen Kaseinov, bu tarihten sonra Türk dünyasının birçok ünlü opera sanatçı ve bestecisini yetiştirdiğini kaydetti.

'Leyla ve Mecnun Operası'nın üzerinden 100 yıl geçtiğini ve bu dönemde Türk Cumhuriyeti ve Toplulukları'nda kayda değer sanatçıların yetiştiğine işaret eden Kaseinov, "Kendi Türk kültürümüze ait müzik tarzları yanında klasik Batı müziğini de icra ederek, derin ve köklü kültürümüzün dünya kültürü ile entegrasyonu hızlanacaktır" dedi.

'11. TÜRKSOY Opera Günleri' tarzındaki etkinliklerin sanatçıların birbirleriyle kaynaşmalarının yanında yeni tarzlar edinmelerini ve öğrenme süreçlerine de olumlu katkılarda bulunacağını savunan Kaseinov, bu yılki organizasyona katılımcı ülkelerin opera müdürlerini de davet ettiklerini, bu kapsamda da katılımcı ülkelerin karşılıklı olarak opera gösterimi yapması noktasında ilk adımı attıklarını vurguladı.

'11. TÜRKSOY Opera Günleri' kapsamında ilk konser 11 Eylül 2008 tarihinde Mersin'de Kültür Merkezi'nde verilecek. Aynı gün program kapsamında 'Arşivlerde Leyla ve Mecnun Operası' adı altında bir fotoğraf sergisi de düzenlenecek. Etkinlikler 14 Eylül'de KKTC'de devam edecek. Girne Anfi Tiyatrosu'nda konser verilecek, Girne Dome Otel Fuayesi'nde de bir sergi düzenlenecek.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2008 Perşembe 14:04:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?