5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Turunçgil üreticileri bilgilendiriliyor

TURUNÇGİL ÜRETİCİLERİ BİLGİLENDİRİLİYOR

İyi Tarım Uygulamaları kapsamında Silifkeli turunçgil üreticileri, turunçgil hastalıkları, zararları ve koruma yöntemleri konusunda bilgilendirildi.

Silifke Ziraat Odası ve Turunçgil Üreticileri Birliğinin ortaklaşa düzenlediği program kapsamında Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesi tarafından turunçgil üreticileri bilgilendirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Ayşe Sakarya, İyi Tarım Uygulamaları kapsamında Ağustos ayından itibaren turunçgil bahçelerinin gezildiğini, bahçelerde toprak ve yaprak analizleri yapılarak zararlıların tespit edildiğini belirtti. Üreticilere yönelik bu tür toplantılarla bilinçli bir tarım yapılabileceğini belirten Sakarya, toplantının düzenlemesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

İyi Tarım Uygulamalarında bitki sağlığının çok önemli olduğunu belirten Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesinden Dr. Kubilay Derin, "Değişen dünyanın farklı istekleri doğrultusunda üreticiler zor bir süreçten geçmeye başladı. Bitkilerimize uyguladığımız 100'ün üzerinde aktif maddenin yasaklandığı bir dönemdeyiz. Bunlar yasaklanmadan önce birçok hastalığı kontrol edebiliyorduk ama şuanda öyle değil. Bu uygulamalar tamamen çevre ve insan sağlığı açısından uygulanan şeylerdir. İyi tarım uygulaması, bitki sağlığı anlamına geliyor. Doğru zamanda doğru gübre ve ilaç kullanmalıyız. Sağlıklı bir bitki sağlıklı beslenme ile olur, aynı insanda olduğu gibi. Bu nedenle zararlıları olduktan sonra değil. Daha oluşmadan tarlalarımıza sokmamalıyız. Bitkilerimizin hastalanmamasını sağlamalıyız" dedi.

Bahçe idaresinde bahçe komşularının da nasıl ve ne tür uygulama yaptığını bilmenin önemli olduğunu belirten Derin, "Zararlılarla mücadelede tek başınıza mücadele etmeniz size bir fayda sağlamaz. Komşularınızın da aynı şekilde mücadele etmesi gerekir. Aksi takdirde mücadele edip yok ettiğinizi sandığınız zararlılar komşunuzun bahçesinden tekrar sizin bahçelerinize geçebilir" uyarısında bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2009 Salı 11:15:04
Güncelleme :27 Ekim 2009 Salı 13:13:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?