2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Tüzmen, ekonomiyi değerlendirdi

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin ekonomide 6 'altın yıl'ı geride bıraktığının altını çizerek, Türkiye'nin 2012 yılında 200 milyar dolar, 2023 yılında da 500 milyar dolarlık ihracat rakamını geride bırakarak yoluna devam edeceğini söyledi.

2009-2010 yılının çok da kolay geçmeyeceğini vurgulayan Tüzmen, ekonomik krize karşı gereken tedbirlerin alındığını kaydetti.

Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından Mersin Kongre ve Sergi Sarayı'nda organize edilen '2008 Yılı Mali Destek Programı'na katılmak üzere Mersin'e gelen Bakan Tüzmen, 2008 yılını ekonomi açısından değerlendirip, 2009 ve 2010 yılıyla ilgili olarak beklentiler konusunda açıklamalarda bulundu.

Tüzmen, önemli bir çalışma dönemini geride bıraktıklarını ve 2008 yılının da son dönemdeki sıkıntılara rağmen yine ihracatta oldukça ciddi çalışmaların ortaya konulduğu bir yıl olduğunu savundu. İhracatın, ithalatı karşılama oranının 2008 yılında da artış gösterdiğine dikkat çeken Tüzmen, 2009 yılının 'Açılım Programı'nın da 2 Ocak 2009 tarihinde açıklanacağı bilgisini verdi.

6 altın yılı geride bıraktıkları ifade eden Tüzmen, "2003-2008 arasında Türkiye bu alandaki çalışmasını tüm dünyaya en iyi şekilde gösterdi. Bununla birlikte dünya ülkeleri arasında en üst düzeyde yer alabilen ülkeler sırasına da kendini yazdırdı. Büyük bir başarı hikayesini ülke olarak geride bıraktık. Tabi önümüzdeki dönem de bizim açımızdan çok zorlu bir dönem olacak. 2009-2010 yılları kolay yıllar olmayacak. Ama biz deneyim ve birikimimizi, bütün ihracatçılarımızla birlikte komşu ve çevre ülkeler ağırlıklı olmak üzere Asya, Avrupa ve Güney Amerika ülkelerine olan yeni açılımımıza da sürdüreceğiz" dedi.

2008 yılının kendileri açısından tescilinin yapıldığını vurgulayan Bakan Tüzmen, ekonomileri hızla büyüyen dünya ülkeleri arasında en hızlı ihracat artışını sağlayan ülkeler sıralamasında Türkiye'nin 2. sırada yer aldığına işaret ederek, bugün gelinen noktada Türkiye'nin dünyanın ilk 20 dış ticaret ülkesi arasında yarıştığını kaydetti. Tüzmen, 2012 yılındaki hedeflerinin 200 milyar dolar, 2023 yılı hedefinin de 500 milyar dolar seviyesine ulaşmak olduğunu ve bu hedefe ulaşma noktasında da gerekli çalışmaların sürdürüldüğünü anlattı.

Bakan Tüzmen, "Tabi ki 2009-2010 kolay yıllar olmayacak. Ancak bu durumun bizim orta ve uzun vadede hedeflerimizi değiştirmeyecek. 2008 yılında iniş-çıkışlar yaşandı ve yaşanacaktır. Ama dediğim gibi bizim uzun vadeli hedeflerimiz hiçbir zaman değişmeyecektir" diye konuştu. Dünya ölçeğinde yaşanan ekonomik krizin 2009 yılında kendisini daha belirgin bir şekilde göstereceğinin kendisine hatırlatılması üzerine Tüzmen, krize karşı gereken tedbirlerin alındığını, bu noktada da Eximbank'ın kaynak ve sermayesinin arttırılmasının yanında buradan yararlanacak firma sayısının arttırılması noktasında çalışmalar yapıldığını belirtti. Tüm bunların yanında küçük ve orta boy ölçekli firmalara gereken desteğin verildiğini kaydeden Tüzmen, tüm dünyanın etkilendiği bir krizden Türkiye'nin en az sıkıntıyla çıkması açısından gerekli çalışmaların yapıldığını ve bununla ilgili detaylı bilgilerin de önümüzdeki dönemde kamuoyuna açıklanacağı bilgisini verdi.

Kürşad Tüzmen, Arap ülkelerinin 1 Ocak 2009 yılından itibaren ortak para birimini kullanmaya başlamasıyla ilgili olarak kendisine yöneltilen soruya da şu yanıtı verdi:

"Burada önemli olanın 'ortak pazar' kavramının ardından 'ortak para birimi'ne geçilmesidir. Türkiye açısından önemli olan noktanın da bütün ulvi ülkelerin barış içinde birlikteliğinin sağlanmasıdır. O zaman bizim ticari ve yatırım açılımlarımız da amacına ulaşacaktır. Arap ülkelerinin kesişme noktasıyla Avrupa ülkelerinin kesişme noktasını ülke olarak birleştirmek zorundayız. Bu açıdan Türkiye hem Avrupa, hem de Avrupa dünyası açısından önemli bir konuma sahip. Ülke olarak bizim bu değerimiz iyi anlaşıldığı için bugün çok rahat bir şekilde rahat hareket edebiliyoruz."

İHA
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2008 Salı 17:51:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?