8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Tüzmen: Reel sektörün yanındayız

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, reel sektörün çok büyük sıkıntı çektiği bir dönemde fiyat istikrarının pek fazla anlamı kalmayacağını belirterek, işsizliğin önüne geçmek için bir taraftan fiyat istikrarını sağlarken, diğer taraftan reel sektörün yanında olduklarını göstermeleri gerektiğini söyledi. Ekonominin bir dengeler sistemi olduğunu vurgulayan Tüzmen, YTL'nin dolar karşısında aşırı değerlenmesine ilişkin, "Çok aşırı değerlenmiş bir para birimi bir süre sonra zaten ister istemez normal değerine gelir. Bunun öngörülerek doğru bir şekilde kademe kademe yapılmasını sağlamak en doğrusudur" dedi.

Tüzmen, AK Parti İl Danışma Meclisi Toplantısı'na katılmak üzere Mersin'e geldi. Tüzmen, Suphi Öner Öğretmenevi'ndeki toplantıya girmeden önce basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Son dönemde doların YTL karşısında düşüş eğilimine girmesinin reel sektör ve ihracat üzerinde yarattığı olumsuz etkinin giderilmesi için ne gibi önlemler alındığının sorulması üzerine Bakan Tüzmen, buna zaman dilimi içinde bakmak gerektiğini kaydetti. Bundan 4-5 sene önce bu konuda yaptığı açıklamaları ileriyi düşünerek yaptığını ifade eden Tüzmen, "Çünkü bazı konularda zaman dilimi içinde doğru hareket yaparsanız ondan sonra rahatlıkla diğer önlemleri almanız kolay olur. Ama sürü kaçtıktan sonra, o dönemi, o anı kaçırdıktan sonra tekrar onu yakalamak zordur. Makroekonomik dengeleri yerli yerine oturtmak çok zordur. Türkiye şimdi bunun en önemli adımlarını attı ve fiyat istikrarını birinci plana aldı, geçtiğimiz dönemde enflasyonun aşağıya doğru çekilmesi. Ama sanayide, ihracatta, üretimde sıkıntı olduğu zaman, yani reel sektörün çok büyük sıkıntı çektiği bir dönemde bu fiyat istikrarının o kadar anlamı kalmaz. Dolayısıyla bir taraftan fiyat istikrarını sağlarken, diğer taraftan da reel sektörün yanında olduğumuzu göstermemiz lazım. Aksi takdirde bize bu işsizlik olarak dönüyor. Bizim gibi bir ülkede işsizlik oranı bu kadar yüksekken, biz ara malını dışarıdan aldığımız zaman büyük ithalat yapıyoruz. Bu ithalatı dışarıya veriyoruz ve dışarıdaki istihdam sağlayan fabrikaları bir yerde desteklemiş oluyoruz" diye konuştu. 
Bunun bir kısır döngü olduğuna işaret eden Bakan Tüzmen, bu kısır döngünün özellikle AKP iktidarı döneminde geçtiğini belirtti. İhracatın çok önemli bir hamle yaptığına dikkat çeken Tüzmen, "Neden? Yaşanan bütün bu sıkıntılara rağmen, yani aşırı değerli Türk Lirası ciddi bir ithalat baskısı, ihracatı da aşağıya doğru çekme baskısı oluşturmasına rağmen ihracatımız bu dönemi güzel bir şekilde tamamladı. Şimdi önümüzdeki dönemde bir taraftan işsizliği azaltıcı tedbirler alırken, burada yerli ara mallarını ikame edebilir miyiz, kullanımını artırabilir miyiz, bu konuda çalışmaya gayret ediyoruz, toplantılar yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin içinde bulunduğu dönemin önemli bir dönem olduğunun altını çizen Tüzmen, doların son dönemdeki gidişini sadece Türkiye değil, diğer dünya ülkelerini de çok dikkatle izlediklerini ifade etti. Özellikle, bünyesinde önemli ihracatçı ülkeleri barındıran Avrupa Birliği ülkelerinin de bu konuda çok rahatsız olduğuna işaret eden Bakan Tüzmen, "Dolayısıyla oralardan da birtakım tedbirler gelecektir önümüzdeki günlerde. Biz de bu dönemi Türkiye ekonomisine en az zararla atlatabilecek birtakım çalışmalar yapıyoruz. Onları da önümüzdeki günlerde görürsünüz. Bizim amacımız; ekonomi dengeler sistemidir, bu şekilde çok aşırı değerlenmiş bir para birimi bir süre sonra zaten ister istemez normal değerine gelir. Bunun öngörülerek doğru bir şekilde kademe kademe yapılmasını sağlamak en doğrusudur. Bu konuda başbakan yardımcımız koordinasyonunda ilgili bakan arkadaşlarımızla çalışmalarımız sürüyor" dedi.

MERKEZ BANKASI BAŞKANI YILMAZ'IN AÇIKLAMASI İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRME
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın "Hükümet üyelerinin para politikalarıyla ilgili açıklama yapmaları karar almamızı zorlaştırıyor" açıklamasını nasıl değerlendirdiği de sorulan Devlet Bakanı Tüzmen, reel ekonomide çok ciddi sıkıntılar yaşanırken, sadece fiyat istikrarının savunulmasının o kadar anlamlı olmadığını vurguladı.

Bürokrat arkadaşları hakkında yorum yapmak istemediğini, hükümet üyeleri konuşsa da konuşmasa da Merkez Bankası'nın karar alma sürecinin biraz uzun sürdüğünü belirten Tüzmen, "Ben bürokrat arkadaşlarımızla ilgili bir yorum yapmak istemem. Çünkü eskiden ben dış ticaret müsteşarıyken onlarla ve onların kurumlarıyla ilgili açıklamalar yapıyordum. Ama şimdi artık biz sıklet değiştirdik, biz ağır sıkletiz, 5 senedir de ağır sıklette yapıyoruz bu sportif faaliyetleri. Dolayısıyla biz bu sıkletten oralara gönderme yapmayız. Arkadaşlar da ellerinden gelen özveriyle Türkiye ekonomisini en iyi şekle getirmek için çalışma yapıyorlar. Ama biz bu çalışmalar yapılırken reel sektörün sesinin
çok iyi bir şekilde dinlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Sonuçta reel ekonomide çok ciddi sıkıntılar yaşanırken, sadece fiyat istikrarının savunulması o kadar anlamlı olmuyor" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2007 Cumartesi 17:19:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?