8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Tüzmen kamyon sürdü

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin ciddi bir ihracat rakamı yakaladığını belirterek, "Türkiye'nin önünü açacak şey ticaretin, ihracatın artması olacaktır. Otomotiv ihracatında 750 milyon dolardan 20 milyar dolara ulaşıldı. Türkiye artık dev bir otomotiv ihracatçısı haline geldi" dedi.

"Dış Ticaret Haftası" etkinlikleri kapsamında Mersin'de bulunan Bakan Tüzmen, Mezitli beldesindeki Mersin Otomobil Fuarı'nı ziyaret etti. Fuardaki otomobil stantlarını gezen Tüzmen, simülatörde otomobil kullandı. Özellikle yerli üretim otomobilleri inceleyen Tüzmen, ticari araçlar reyonunda kamyon sürdü.

Gezi sonrası gazetecilerin "Habur Sınır Kapısı'ndaki geçişlerin yavaşlatılacak olmasının ihracatı nasıl etkileyeceği" yönündeki sorusunu yanıtlayan Tüzmen, Türkiye'nin etrafındaki birçok istikrarsız ülkede mevzu olan konularla ilgili zaten çalışmalarını yaptığını söyledi. Türkiye'nin şu anda ciddi bir ihracat rakamı yakaladığını ve 100 milyar doların üzerinde ihracat yapabilen bir ülke konumuna geldiğini belirten Tüzmen, "Görüyorsunuz Türkiye Ortadoğu'daki, Balkanlar'daki, Karadeniz ve Akdeniz havzasındaki en güçlü ülke durumunda. Bütün buna baktığınızda Türkiye'nin şu anda Dış Ticaret Haftası içinde buna odaklanması gerekir. Dolayısıyla Türkiye'nin önünü açacak şey ticaretin artmasıdır, ihracatın artmasıdır. Bütün çalışmamız bu yönde. Bizim yaptığımız çalışmalar ortada. Biz her zaman her türlü çalışmaya hazır bir şekilde bir tarafta tutarız, yeri geldiğinde onu kullanırız. O konularla ilgili olarak zaten hükümet sözcümüz gerekli açıklamaları yaptı. Ama Türkiye artık 270 milyar dolar dış ticareti olan bir ülke, bu şekilde bakmak lazım. Burada bütün bir coğrafyada barış içinde, huzur içinde bütün akrabalarımızla, kardeşlerimizle bu bölgeyi hep beraber ayağa kaldırmak istiyoruz. Sadece Türkiye'yi değil, Türkiye ayağa kalkarken etrafındaki bütün ülkeleri de yukarı çekecek. Amacımız bu. Eğer mal ve hizmet sınırlardan rahatlıkla girip çıkıyorsa, o zaman oralarda ticaret artar. Ticaretin artmadığı yerde, askerler sınırı aşar. Ticaretin arttığı yerde mal ve hizmet sınırı aşar. Biz bunun peşindeyiz" diye konuştu.

Bu yıl 2.'si düzenlenen Mersin Otomobil Fuarı'nı da değerlendiren Kürşad Tüzmen, Mersin'in içinde bulunduğu konum itibariyle çok önemli bir fuar merkezi olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Burada özellikle benim ilgimi çeken, tamamıyla kendi üretimimiz olan ürünler. Türkiye artık dev bir otomotiv ihracatçısı haline geldi. Ve ben otomotiv ihracatımızı yaklaşık 750 milyon dolardan alıp şimdi 20 milyar dolarlara geldiğini görmekten de büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bu ayrı bir keyiftir. Ve daha da artarak devam edecek. Artık Almanya'ya, İngiltere'ye, Fransa'ya, İtalya'ya biz son model otomotiv ürünü ihrac ediyoruz, yedek parça ihraç ediyoruz. Bu Türkiye'nin esas odaklanması gereken, enerjisini harcaması gereken alandır. Biz buraya enerjimizi yoğunlaştıralım, gerisi kolay."

İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2007 Cumartesi 17:36:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?