2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Tüzmen oltayla balık avladı

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin 130 milyar dolarlık ihracatı, 200 milyar dolarlık ithalatı ile 330 milyar dolarlık dev bir dış ticaret ülkesi olduğunu söyledi.
Bir günlük program kapsamında geldiği Mersin'de partisinin Danışma Meclisi Toplantısı ve iftar yemeğine katılan Bakan Tüzmen, seçim startı verdi. Tüzmen, Mersin'deki temasları sırasında sahilde bir süre dolaşma fırsatı da bulurken, oltayla balık da avladı. Sahilde avlanan bir balıkçının oltasını eline alan Tüzmen, oltayı 'Vira bismillah' diyerek denize saldı. 

Tüzmen, Suphi Öner Öğretmenevi'ndeki Danışma Meclisi Toplantısı'nda ise Mersin'de yaptıkları çalışmaları anlattı. Tüzmen, '5 T' olarak formüle ettiği tarım, turizm, ticaret, taşımacılık, teknoloji alanlarında verdikleri sözleri tek tek yerine getirdiklerini belirtti. Mersin'i '5T' ile ayağa kaldıracaklarının sözünü verdiklerini anımsatan Tüzmen, neredeyse çalışamaz duruma gelmiş Mersin Limanı'nı bugün Akdeniz'in en iyi limanı haline getirdiklerini, narenciyede yaşanan sorunu çözdüklerini ifade etti. 

Tüzmen, kentin 25 yıldır çözülemeyen çöp sorununu da kendilerinin çözdüğünü kaydetti. Mersin'de 1985 yılından bu yana devam eden çöp sorununun kronolojisini de aktaran Bakan Tüzmen, yerel yöneticileri de eleştirerek, "Bugün bazı koltuklarda oturanlara ve kendi sorumluluk alanlarında iş yapmayanlara biz iş öğrettik, nasıl yapılacağını öğrettik. Sorumlu mevkilerde başkanlık yapanlar hala meslek içi eğitim yapıyorlar. Sorun çözüm aşamasına geldiğinde filmin aktörleri ortaya çıktı. Kimse kimsenin hakkını  yemesin" dedi.
Turizm alanında Kazanlı-Seyhan Projesi'nin önünde artık hiçbir engel kalmadığını, buraya yapılacak tesislerle doğrudan 20 bin, dolaylı olarak 50 bin istihdam sağlanacağını vurgulayan Tüzmen, havaalanı konusunda da bir adım atıldığını, bir süre önce yapılan Yüksek Planlama Kurulu Toplantısı'nda havaalanının "Çukurova Havaalanı" adıyla, önümüzdeki dönem çalışmalarına girdiğini bildirdi. Tarımda ilk kez ihracatta 10 milyar dolar barajının aşılacağına işaret eden Tüzmen, çiftçiye geçmiş dönemlerin 4.5 katı
kredi verdiklerini dile getirdi. Mersin'i lojistik üssü yapma çalışmalarının devam ettiğini belirten Tüzmen, 14-15 Ekim'de dünyanın en büyük lojistik konferansını Mersin'de yapacaklarını, dünyanın lojistik devlerini Mersin'e getireceklerini söyledi.
İhracatın bugün itibariyle 132 milyar dolara ulaştığına, ithalatın da 200 milyar dolar civarında olduğuna dikkat çeken Tüzmen, Türkiye'nin 330 milyar dolarlık dev bir dış ticaret ülkesi olduğunu vurguladı. Mersin'in ihracatının ise Türkiye'nin genel ihracat artış oranlarından daha fazla ihracat gerçekleştirdiğinin altını çizen Tüzmen, "Mersin'in ihracatı geçen yıla oranla yüzde 40 arttı. Mersin'in geçen yılkı ihracatı 3.7 milyar dolardı. Şu anda ihracat 4.1 milyar dolar oldu. Bu yıl sonuna kadar bu
rakamın 5.1 milyar dolar civarına çıkmasını bekliyoruz. Mersin, Romanya ve Bulgaristan kadar ihracat yapıyor" diye konuştu.
Çin ile son dönemde kurulan ilişkilere de değinen Tüzmen, bugün Çin'in 2.3 trilyon dolarlık dev bir ekonomi olduğunu, 1 trilyon dolarlık ihracat yaptığını, Asya-Pasifik ülkeleriyle birlikte bölgede 5 trilyon dolar ekonomiden bahsedildiğini anlattı. Mersin Valisi Hüseyin Aksoy'un bir teknoloji anlaşması imzalayarak Çin'den yeni döndüğünü dile getiren Tüzmen, Çin'den Mersin'e iki hat açmak ve Mersin'i yeniden 'ipek yolu'nun merkezi yapmak için çalıştıklarını kaydetti.
Dünyada krizler yaşanırken yabancı sermayeyi elinde tutacak ülkenin ayakta kalacağına vurgu yapan Bakan Tüzmen, burada önemli olanın tehdit unsurunu fırsata çevirmek olduğunu söyleyerek, kendilerini eleştirenlere yanıt verdi. Tüzmen, "Seviyesiz, bilgisiz, cahilce konuşuyorlar. Geçmiş yüzyıldan kalma politika yapıyorlar. Ama biz onların cevabını da yerel seçimlerde vereceğiz" ifadelerini kullandı.
Bakan Kürşad Tüzmen, Danışma Meclisi Toplantısı'nın ardından partisinin verdiği iftar yemeğine katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2008 Pazar 11:01:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?