5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Tüzmen yer kirazını tanıttı

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'de ilk kez Mersin'in Silifke ilçesinde deneme üretimine başlanan yer kirazı örnek serasının açılışını ve tanıtımını yaptı.

Yer kirazının tanıtımı, üretim ve pazarlama koşullarının çiftçilere anlatıldığı bilgilendirme toplantısında konuşan Bakan Tüzmen, tarım ürünlerinde özellikle yaş meyve ve sebzede çok ciddi açılımlar yaptıklarını belirterek, "Şimdi Akdeniz'de tarım ürünleri yaş meyve sebze ihracatı ocak ve şubat ayında yüzde 33 oranında artmış durumda. Ocak ayında Japonya'nın ihracatı yüzde 46 düştü. Ocak-Şubat ayında Çin'in ihracat oranı, ki ihracat devidir, yüzde 27 oranında düşmüş durumda. Biz tabii ki komşu çevre
ülkelere ağırlık vermeye çalıştık. Bu yaptığımız çalışmalarla şuanda biz dün Suriye Halep'ten treni getirdik. Suriye'ye ihracatımız yüzde 46; Irak'a yüzde 76 ve Mısır'a ihracatımız yüzde 140 oranında artmış durumda. Komşu çevre ülkeler çok önemli" dedi.

35 yıldır Silifke'de çilek üretildiğini belirten Tüzmen, şunları söyledi:
"Çileği size kim getirdi. Arife hanım, herkes ürünün ucundan tuttu ya bu ürün burada tutar mı tutmaz mı bilmiyordu arkadaşlarımız bu işin nasıl olacağını. Ama şimdi en iyi çilek ihracatçılarından biri burada. Mersin artık kendisini bu ürünlerle tanıtıyor. Şimdi arkadaşlar sizlerle bugün tarihi bir gün yaşıyoruz. Yer kirazı, neden bu ürün? Çünkü ben Mersin'de tropik meyve üreteceğimi biliyorum. Bazı arkadaşlarım var, bunları kendileri özel şartlarında yetiştirebiliyorlar. Fakat ekonomik değer oluşturamıyoruz. Katma değeri yüksek bir ürün ihracata dönmediği sürece, içerde tüketimi çok fazla olmadığı müddetçe pek fazla önem taşımıyor. Ama bu ülkenin özellikle küresel ısınma göz önünde bulundurulursa çok önemli tropik iklimde üretilen ürünleri üretme imkanı var.

Burada bunu ispatlamak istedim. Çünkü sizler görmeden inanmıyorsunuz. Hepimiz öyleyiz, bir şeyi görmeden inanmayız. Göreceksiniz ve karar vereceksiniz. Ama herkes aynı ürünü ürettiği zaman domates aynı, çilek aynı, herkes aynı ürünü
yaparsa nasıl para kazanılacak ki. Farklı ürünler yapılacak ki para kazanılsın. Bunun ithalat fiyatı çok yüksek, 175 liradan satılıyor kilosu. Büyük para. Şimdi biz üreteceğiz. Göreceksiniz çok daha güzel olacak. Ciddi ürün veriyor, doğal ortamda yetişiyor. Fide konusunda da ben yardımcı olacağım. Arkadaşlarımı görevlendirdim. Yaş meyve sebze olarak kullanılabiliyor. İhracatı olarak yapılabiliyor. Çok dayanaklı ve şifalı bir ürün. Bu ürünü sizlerle beraber şimdi tanıtımını yapıyoruz. Bugün tarihi bir gün. Buna siz sahip çıkacaksınız. Şimdi bu yeni ürünlerin hepsini getiriyorum buraya. Farklı ürün üreteceksiniz. Ekonomik değeri olan ürün üreteceksiniz, kaliteli ürün üreteceksiniz."

Bakan Tüzmen, yer kirazının özellikle kan şekerini düşürdüğünü, diş minelerini sertleştirdiğini ve çürümeleri önlediğini kaydetti. Daha sonra Tüzmen, etrafını saran çiftçilere yer kirazı yetiştiriciliği hakkında bilgiler verdi.
Yer kirazı tanıtımına, Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Bülent Aymen, Akdeniz İhracatçılar Birliği Genel Sekreteri Selami Gedik, Türkiye İhracatçılar Birliği Meclis Başkanı Mehmet Büyükekşi, Mersin Valisi Hüseyin Aksoy da katıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Mart 2009 Cuma 15:49:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?