5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Tüzmen'den ihracat değerlendirmesi

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 2009 yılında 132 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşılmasının çok zor olduğunu, yaşanan kritik süreçte de Türkiye'nin yapması gerekenin 100 milyar dolarlık ihracata ulaşılması olduğunu savundu. Tüzmen, kur politikasında 'deneme-yanılma metodu'nun uygulandığını ve bunun sonucunun da ortada olduğunu söyledi.

Mersin ve Adana Bölgesi'nde istihdam sahası oluşturulması noktasında 50 kişilik bir grubun dış ticaret konusunda eğitilerek, üretici KOBİ'lere koçluk yapmalarının sağlanması ve bunun yanında KOBİ'lerin ihracatçı düzeye getirilmesiyle amacıyla Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) tarafından, toplam 105 bin Euro'luk bir bütçeyle yürütülecek olan; 'Dış Ticaret Koçları Projesi'nin resmi açılış töreni Armada Center'da gerçekleştirildi. Törene Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, AKİB
Başkanlar Kurulu Başkanı Bülent Aymen ve çok sayıda davetli katıldı.
Bakan Tüzmen, Türkiye'nin 2008 yılında 333 milyar dolarlık dış ticaret rakamına ulaştığını ve bunun oldukça büyük bir rakam olduğunu vurgulayarak, bu gelişmenin de Türkiye'nin dünyanın en büyük ekonomisine sahip ülkeleri arasına girmesini sağladığını kaydetti. Tüzmen, 2002 yılında 36 milyar dolar olan ihracatı, 2008 yılında 132 milyar dolara yükselttiklerini ifade ederek, "O dönemde ihracat koçları yoktu ama koç gibi ihracatçılar vardı aramızda. Bu koç gibi ihracatçılar da son dönemlerde bir takım sıkıntılar çekiyorlar. 2002-2008 yılları arasında aşırı değer kazanan Türk Lirası ile uğraştılar, şimdi de Türk Lirası-Dolar paritesi istenilen seviyeye geldi ama bu seferde ihracat yapmak için, sanayicinin kendilerine vereceği destekten mahrum kaldılar" dedi.

Kurun, ihracat açısından önemli bir rekabet avantajı sağladığının altını çizen Tüzmen, bunu birçok ortamda dile getirmelerine karşın gereken adımların atılmadığını ve ithalatta yaşanan düşüşle birlikte Türkiye'nin dış ticaret hacminin yüzde 75 oranında daraldığını anlattı. Türk toplumunun en çok sevdiği yolun 'deneme-yanılma metodu' olduğunu kaydeden Tüzmen, "Gelinen noktada bütün dünya ülkelerinin sanayi üretimiyle birlikte ihracatlarında da ciddi bir düşüş var. Japonya'nın ihracatı yüzde 46 düştü. Tabi Türkiye'nin ihracatında da ciddi düşüşler yaşandı" diye konuştu.

Dünya ölçeğinde tüm bunlar yaşanırken, Mersin'de tam tersi bir tablonun ortaya çıktığını savunan Kürşad Tüzmen, 2009 yılının Ocak-Şubat döneminde yaş meyve-sebze ihracatında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33'lük bir artış yaşandığına dikkat çekti. Bakan Tüzmen, bu durumun önemli bir gösterge olduğunu ve bunun yanında toplam ihracatta yaşanan artışın da yüzde 21 olduğunu ve tüm bu rakamların da yaş sebze-meyvenin kent açısından ne kadar da önemli olduğunu ortaya koyduğunu vurguladı.

Dış Ticaret Müsteşarlığı bünyesinde AKİB koordinasyonunda kurulan 'Narenciye Tanıtım Grubu'nun söz konusu ihracatın artmasında önemli bir misyon üstlendiğini ifade eden Tüzmen, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Tanıtacaksınız, ölçüyü yakalayacaksınız ve ona göre de ihracatı arttıracaksınız. Arkadaşlar bizim hedefimiz bu. Biz şimdi 132 milyar dolarlık ihracat rakamını yakalayamayacağız. O zaman ne yapacağız? Bu kritik süreçte, 100 milyar doların üzerinde bir ihracat hedefine ulaşmaya çalışacağız. Bunu yakalamaya çalışacağız, yapmamız gereken de bu."

İhracatta yüzde 17, ithalatta da yüzde 25 oranında bir gerileme beklediklerini dile getiren Tüzmen, bu durumun Türkiye'nin kendini toparlamasını sağlayacağını, bununla birlikte Türkiye'nin kendi ara mallarını kullanıp, daha fazla katma değer elde edebileceğini, bu noktada da içeride nakit akışının sürdürülmesinin de şart olduğunu savundu. 'Dış Ticaret Koçları Projesi' kapsamında eğitim alacak olan gençlerin kendilerini ispat etmesini ve Türkiye'nin 2023 yılındaki ihracatının 500 milyar dolara ulaşmasında önemli bir misyon üstlenmesini beklediğini anlatan Tüzmen, "Siz işinizi iyi yaparsanız, bugün yaşanan kriz gelir geçer. Sağlam çalışırsanız, kendinizi gösterirseniz; krizden çıkarsınız ve Türkiye, bütün dünya ülkeleri arasında en önde giden ülke olur" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 10 Mart 2009 Salı 18:42:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
karabal IP: 85.105.133.xxx Tarih : 10.03.2009 23:43:45

sayın bakanım yeter sen ihracattan başka birşey bilmezmisin memleket çalkalanıyor artık ne paketi varsa çıkarında milleti batmaktan kurtarın