2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

TZOB Başkanı Silifke'de

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'de çiftçiliğin artık kumar olmaktan çıkarılması gerektiğini söyledi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mersin'in Silifke ilçesinde Ziraat Odası Başkanı Mahire Can'ı ziyaret ederek, bölgenin sorunları hakkında bilgi aldı. Silifke'nin ürettiği ürünlerle ülke ekonomisine büyük katkılar sağladığını vurgulayan Bayraktar, suyun ve damlama sulamanın önemine değindi.

"Dünyanın en verimli toprakları bu bölgede yer alıyor" diyen Bayraktar, "Ziraat odaları başkanları ve çiftçilerimizle toplantılar düzenleyerek hem hükümete hem de tüccara mesajlar vermeye çalışıyoruz. Doğal afetlerle daha sık maruz kalmaya başladık. Dolu ve küresel ısınmadan dolayı kuraklıklar yaşıyoruz. Üreticilerimizin yüzde 50 devlet destekli sigorta kapsamına girmeleri gerekiyor. Dünyanın en pahalı mazotunu ve gübresini bizim çiftçilerimiz kullanıyor. Maliyet arttığı için ürün fiyatı da artması
gerekirken, her geçen gün ürün fiyatı düşüyor.

Çiftçi maliyetini bile kurtaramaz duruma geldi. Çiftçilerimiz ürettiği ürünleri ile kumar oynuyor, çiftçilik kumar olmaktan çıkartılmalı. Bizim işimiz siyaset değil, çiftçimizi üreticimizi korumaktır. Dünyada rekabet en fazla sebze ve meyvede yaşanıyor, bu ürünleri korumamız gerekiyor. Ürünü para etmeyen çiftçinin artı bir alternatifi yok. Benim üreticim çiftçilikten başka bir iş yapamaz. Ürettiği ürün para etmeyince çiftçi ödemesi gereken gübre, mazot ve ilaç borçlarını ödeyemiyor ve traktöründen bahçesine kadar her şeyini satmak zorunda kalıyor" şeklinde konuştu.

Pazarlamadaki engellerin kaldırılması gerektiğinin altını çizen Bayraktar, "Ürünleri çiftçiler değil, üretici birlikleri pazarlamalı. Tüccarlar üretici ile pazarlık yapmamalı ve birliklerle tüm işini yapmalı. Tüm dünyada üretici ektiği mahsulün ne getireceğini bilirken benim çiftçim ürettiği ürünün yarın ne olacağını bilmiyor. Bir an evvel harekete geçmek lazım. Dünya, gıda ve beslenme sorunu ile karşı karşıyadır. Ben hükümeti bir an önce tedbirlerini almaları için göreve çağırıyorum" diye konuştu.

Yaşanan küresel ısınmadan dolayı mevcut olan suların düzenli kullanılması gerektiğinin altını çizen Şemsi Bayraktar, "Damlama sulama, Türkiye genelinin yüzde 5'inde kullanılıyor. Damlama sulamayı yüzde 50'lere çıkartmalıyız. Silifke suyunu iyi kullanmayı biliyor. Türkiye genelinde yeni başlanan damlama sulama tekniğini Silifke 15 yıl öncesinden kullanmaya başladı. Kanallarla sulama yapmamalıyız, var olan sularımızın boşa gitmesine izin vermeyelim" ifadelerini kullandı.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, ürettikleri ürünleri her zaman değerinin altında fiyata satmak zorunda kaldıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Bu tür toplantılara ve ziyaretlere ihtiyacımız var. Benim çiftçim Türkiye'de ve dünyada ilk ürünü ürettiği halde ürününü değerinin çok altında satmak zorunda kalıyor. Ürünü para etmeyen çiftçilerimiz çok zor durumdalar. Çiftçilerimiz ilaç ve gübre bayileri ile mazot satan petrolcülere borcunu ödeyemez duruma geldi. Her geçen gün teknoloji kullanırken üretici parası olmadığı için karasaban dönemine dönüyor."

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2008 Pazartesi 17:23:36
Güncelleme :18 Ağustos 2008 Pazartesi 17:24:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?